ZAPOČEO PROJEKT VOLON: POJAČAJ VOLONTIRANJE


Udruga SKAC Palma započela je s provedbom projekta “VolON: pojačaj volontiranje” u partnerstvu s udrugama SKAC Split i Svjetskim savezom mladih Hrvatska te odgojno obrazovnim institucijama; Srednjom školom Dugo Selo, Prirodoslovno-tehničkom školom, Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju i Graditeljsko-geodetskom tehničkom školom iz Splita, Gimnazijom Vukovar i Učeničkim domom Maksimir u trajanju od dvije školske godine.

Projekt je financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda i trajat će od 1. rujna 2017. godine do 31. svibnja 2019. godine.

Ovim projektom odgovorili smo na potrebe za razvojem održivog programa školskog volontiranja i odgoja za volontiranje u našem srednjoškolskom odgojno – obrazovnom sustavu i za osnaživanjem kapaciteta za učinkovit menadžment volontera partnerskih udruga i suradničkih organizacija, organizatora volontiranja. Dosadašnja iskustva pokazuju da se programi školskog volontiranja i odgoja za volontiranje najčešće odvijaju u višim razredima osnovnih škola i gimnazijama, a često zaobilaze srednje škole tehničkog i strukovnog usmjerenja, kao i učeničke domove. Stoga smo uz Gimnaziju u Vukovaru, projektom ostvarili partnerstvo sa srednjim tehničkim i strukovnim školama u Splitu, Srednjom školom Dugo Selo koja ima programe četverogodišnjeg i strukovnog obrazovanja te s Učeničkim domom Maksimir u Zagrebu.

Kroz naredne dvije školske godine našim partnerima pružit ćemo podršku u razvoju i provedbi održivog programa školskog volontiranja i odgoja za volontiranje osnivanjem školskih volonterskih klubova kako bi mladi u odgojno-obrazovnom sustavu imali priliku iskustveno se upoznati s vrijednostima, ulogom i značajem volontiranja te omogućili dugoročno i organizirano volontiranje u njihovim školama.

Projektom ćemo odgovoriti i na potrebu osnaživanja partnerskih i suradničkih organizacija, organizatora volontiranja, za učinkovit menadžment volontera kroz edukacije o menadžmentu volontera te primjenu stečenih i osnaženih postojećih kompetencija pri pružanju volonterskih aktivnosti, kako našim učenicima volonterima tijekom projekta, tako i u svojim redovnim volonterskim aktivnostima i programima.

Partnerske i suradničke organizacije te školske ustanove svoj rad i rezultate projekta predstavit će u završnoj fazi projekta na sajmu volontiranja u Zagrebu. Održavanjem proljetne volonterske škole zaključit ćemo aktivnosti projekta.

S obzirom da živimo u dobu informacijske tehnologije, projektom ćemo razviti mobilnu aplikaciju koja će osigurati podršku u provođenju programa školskog volontiranja i odgoja za volontiranje i pri menadžmentu volontera.

VolON možete pratiti na WEB STRANICI i FACEBOOK STRANICI

Članak preuzet sa:volon.skac.hr

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE