Volonterski kamp Dumače – osvrt


U subotu 24. kolovoza 2019.  volonteri su stigli u staru župnu kuću u Maloj Gorici. Mala Gorica je maleno selo na području Petrinje s pomalo bajkovitom prirodom kao iz slikovnica o Hajdi.

Ljetni kamp Dumače se je odigravao na dva mjesta. Prvo mjesto radnje je stara župna kuća koja je volonterima kroz sedam dana služila kao dom. I bila je dom sa svim elementima jednog doma: od psa koji dočekuje svog gospodara do suživota. I u tih sedam dana mogli smo iskusiti svu ljepotu, radost i težinu zajedničkog suživota s drugima. Od čekanja u redu za kupaonicu, tuširanja u hladnoj vodi neovisno bili cura ili dečko, zajedničke molitve do pomicanja granica osobnog prostora – ne bi li onom drugom bilo malo bolje. Bilo je i teško- nekad ti nečije ponašanje ide na živce, ali ne kažeš mu to, a nekad mu i kažeš. Nekad i ti ideš nekome na živce. Pa ipak preživiš.

Drugo mjesto radnje je naselje Dumače. Naselje ima dvije ulice i kuće u tri reda. Gotove sve kuće su jednake- ciglaste. Između kuća ne postoji ograda. Na kraju naselja se nalazi neravna livada s velikim stablom na početku. I na toj livadi su se volonteri dva puta dnevno okupljali zajedno sa 40-ak djece, pa su kroz igre osvještavali važnost emocija i njihovog utjecaja na naše tijelo, ponašanje i druge ljude.

Puno glasova, puno djece, 
malo kupanja, 
puno smijeha i trčanja, 
Još više našiljenih drvenih bojica, uprljanih ručica 
Najviše velikih osmijeha. 
Tu i tamo koja bolna leđa.
Kaplja znoja,
Žedna usta.
Srce kao svijet.

U nastavku vam donosimo galeriju fotografija sa kampa Dumače.

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE