Volonterski centar SKACa – OTVORENE PRIJAVE


Volonterski centar SKAC otvara prijave za volontiranje u akademskoj godini 2019./2020. 

Volonterski centar SKAC služi promociji volontiranja i uključivanja mladih u konkretne i kontinuirane volonterske aktivnosti usmjerene na različite ranjive skupine društva. Volontiranje se organizira u suradnji s ustanovama kojima su potrebni volonteri, kao i u samom SKAC-u, odnosno u njegovim aktivnostima i/ili projektima.
Ono što karakterizira rad našeg Volonterskog centra su edukacije za volontere te redovito praćenje i kontakt. Iako radimo s potrebitima, projekt je usmjeren izgradnji mladih i ostvarenju vlastite autentičnosti. Živjeti autentično nije moguće bez svijesti da smo ljubljeni takvi kakvi jesmo, a svijest o toj Ljubavi je ono što mlade potiče i motivira da svoju vjeru svjedoče djelima.
Ove godine nastavljamo s radom po sličnom modelu – osmišljavat ćemo volonterske programe kao odgovor na potrebe u društvu i ići tamo gdje nas srce zove i gdje možda nikoga još nema. U svojoj svakodnevnici želimo činiti herojska djela, a u ljubavi biti jednostavni i domišljati

Prijaviti se možeš do 12. rujna 2019. Ispunjavanjem sljedećeg obrasca: https://forms.gle/PEGhynA3BXtpimYr8

Nakon prijave ćemo ti se povratno javiti s daljnjim detaljima i informacijama vezanim uz tvoje volontiranje.

Ukoliko imaš pitanja slobodno nam se javi na volonterski.centar@skac.hr

Što je volontiranje?

Volontiranje ili dobrovoljnost u svom korijenu ima riječ volja. Volja označava ljudsko racionalno htijenje, snagu duha, ustrajnost, sposobnost da se može odlučiti na što.

Hrvatski zakon definira volontiranje se kao “dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit, prilikom čega ne postoji uvjet isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje”.

Kršćansko volontiranje

Naš kršćanski zakon nadodaje:
„Besplatno primiste, besplatno dajte!“ (Mt 10, 8)
„Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ (Mt 25, 40)

… i on daje odgovor na pitanje zašto volontirati. Volontiranje donosi brojne pozitivne efekte za one kojima se pomaže, za cijelu zajednicu i za samog volontera. Volonteri stječu nova znanja i vještine, nova poznanstva, imaju veći osjećaj samopoštovanja i doživljavaju više pozitivnih emocija. I sve je to bitno i možemo biti zahvalni jer kad dajemo, često još više primamo. Međutim, ono što je za nas kršćane najbitnije je donošenje životvorne ljubavi onima kojima je ona najpotrebnija.

Volontiranje je često mukotrpno, teško i ne donosi osjećaj zadovoljstva… Ponekad nam se čini da nema nikakvih pomaka na tome što radimo i da treba odustati. Da je lakše odustati. U tim trenucima razmislimo na kakvu nas žrtvu Krist poziva, a i sjetimo se da sjeme tek sijemo, a plodove često možemo pokupiti tek kasnije…

U radu i volontiranju su nam važne četiri vrijednosti:

Jednostavnost: U svojem radu želimo biti jednostavni – kao djeca.  Tražiti Ga u jednostavnosti srca (Izr 1, 1). Ili kao poslanje dvanaestorice: Ništa ne uzimajte na put, ni štapa, ni torbe, ni kruha, ni srebra” (Lk 9,3) 

Herojstvo: Tko je heroj? Onaj koji je od izuzetne hrabrosti, odvažnosti  i požrtvovnosti. Svijet treba mlade koji nisu spremni se pomiriti sa stvarima kakve jesu.Koji se goreći bude svako jutro da zapale nove staze za svijet.

Domišljatost: Želimo pokušati naći razna rješenja, nove ideje,  domisliti odgovore na životne izazove. Domišljato odgovarati na potrebe pojedinaca i zajednice.

Ljubav: A iznad svega ljubav. (1 Kor 13)

Tko može volontirati?

Volontirati može bilo svaka osoba dobre volje između 18-30 godina. 

Kako će izgledati moje volontiranje?

 1. PROČITATI SVE KORAKE i na kraju se prijaviti (link je na kraju članka)
 2. PRIJAVA
 3. EDUKACIJA
  Prije negoli krene tvoja volonterska avantura doći ćeš na jednu općenitu edukaciju vezanu uz volontiranje. Na edukaciji ćeš moći saznati sve što te zanima i što je važno za jednog volontera, ili onoga koji želi biti volonter.
 4. KUŠATI VOLONTIRANJE
  Nakon što prođeš edukaciju bit će ti dodijeljeni određeni manji volonterski zadaci koje ćeš imati vremena napraviti. Ti zadaci služe tome da se malo okušaš u volontiranju i da vidiš kako ti se to sviđa.
 5. INDIVIDUALNI RAZGOVOR
  Sljedeći korak je individualni razgovor na kojem ćeš moći reći i pitati sve što dosad nisi imao prilike, a vezano je  uz tvoje volontiranje. Na tom razgovoru ćemo zajedno osmisliti koji oblik volontiranja, u kojem opsegu i kakve vrste bi bio idealan za tebe. Stalo nam je da svaka osoba volontira baš na onom mjestu na kojem može živjeti svoje talente i tako izgrađivati zajednicu.
 6. UPOZNAVANJE s volonterskim mjestom. Nakon što odaberemo što i gdje ćeš volontirati, upoznat ćeš se sa svojim volonterskim mjestom/institucijom
 7. SPECIFIČNA EDUKACIJA
  Nakon što se upoznaš sa svojim volonterskim mjestom, doći ćeš na još jednu edukaciju koja će biti vezana samo uz tvoje volontersko mjesto
 8. VOLONTIRANJE
  Sad već puno toga znaš o volontiranju i imaš određeno iskustvo, pa si spreman/a za akciju 🙂
 9. BRIGA I SKRB
  Kao što mladu biljku treba zalijevati, tako i o volonteru treba brinuti. Osmislili smo redovite susrete volontera kroz cijelu godinu koji će služiti međusobnom upoznavanju, podršci, zajedničkim druženjima, i zabavnim trenucima. Sve to je prožeto s malo učenja, dobrom praksom i ignacijevskom duhovnošću.

Gdje se sve može volontirati

Nudimo ti dvije mogućnosti u kojima je još mnogo načina. Možeš volontirati u SKAC-u i izvan SKAC-a. Što to znači?
Volontiranje u SKAC-u

Ako se odlučiš volontirati u SKACu, možeš odabrati nekoliko različitih aktivnosti i projekata:  koje uključuju online evangelizaciju, posluživanje, i služenje. Odnosno, ugrađivanje u svakodnevni život SKAC-a  sukladno tvojim mogućnostima i željama, a našim potrebama. Tako možeš volontirati u našem medijskom timu, SKAC klubu, na Misi mladih, ili možeš raditi nešto novo što nemamo, ali nam želiš ponuditi. 

Volontiranje izvan SKAC-a.
Ako se odlučiš volontirati izvan SKAC-a to znači da si i dalje dio SKAC-a, ali ideš volontirati u razne ustanove i institucije sa socijalno ugroženim osobama (beskućnici, djeca, stari i nemoćni, oboljeli od raznih bolesti, osobe s različitim teškoćama…). Želimo doći do onih najmanjih, najneznatnijih i najudaljenijih kako bi došli do Onoga koji nam je najbliži.

Što ako ipak…

Možda imaš bezbroj pitanja, možda nikog ne znaš, možda misliš da nemaš vremena, možda misliš da ne znaš volontirati, možda misliš da si nedostojan, možda… možda samo želiš, ili želiš da želiš. Ako je i tako- dođi: 

“Dođi, ako ti je jedina želja služiti Kristu,

dođi, ako imaš čvrsta ramena koja će podnositi teret,

dođi, ako imaš razborit, otvoren i bistar duh,

dođi, ako imaš srce veće nego svijet,

dođi, ako se znaš nasmijati dobroj šali, a ponekad i samome sebi.” 

p. Pedro Arrupe

PRIJAVE

Prijaviti se možeš do 12. rujna 2019. Ispunjavanjem sljedećeg obrasca: https://forms.gle/PEGhynA3BXtpimYr8

Nakon prijave ćemo ti se javiti da smo primili tvoju prijavu. Svi prijavljeni će doći na uvodnu edukaciju o volontiranju koja će se održati u SKAC- u 14.9.2019.

Ukoliko imaš pitanja slobdono nam se javi na volonterski.centar@skac.hr

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE