Volonteri s papom

2013-11-29_volonteri_s_papom

Volonteri Građanske inicijative „U ime obitelji” susreli su se papom Franjom 27. studenoga tijekom opće audijencije srijedom, darovali su mu majicu Inicijative te su ga informirali o nastojanju da se u Hrvatskoj brak zaštiti kao zajednica žene i muškarca.

Volonterka Marija nakon susreta rekla je kako im je drago da su Papi mogli darovati majicu “U ime obitelji” jer znaju da ona označava upravo ista ona načela za koja se i on zalagao, odnosno zalaže i danas. I sam se u svojoj rodnoj Argentini susreo s istom problematikom u kojoj se nalazi Hrvatska. Papa je više puta ponavljao kako je “dužnost javnih vlasti štititi brak između muškarca i žene preko zakonskog priznanja, da bi osigurala i podupirala njegovu nezamjenjivu ulogu i doprinos zajedničkom dobru društva”.

Što je bio motiv vašeg odlaska Papi?

Jako nas je smetalo što to mediji u Hrvatskoj sasvim ignoriraju i samovoljno tumače što bi papa mislio ili koje stajalište bi zauzeo. Posve je jasno koja stajališta papa ima jer govori o nezamjenjvoj ulozi braka između žene i muškarca. Bilo nam je jako važno dobiti njegovu podršku za sve ovo što činimo. Izuzetno smo radosni što nas je primio i time poslao poruku podrške i svim drugim volonterima.

Kako je to izgledalo na trgu sv. Petra?

Trg sv. Petra bio je prepun ljudi unatoč velikoj hladnoći. Organizatori procjenjuju da je bilo oko 50 000 ljudi. Morali smo doći dva sata ranije kako bismo prošli sigurnosnu kontrolu i smjestili se. Nakon audijencije papa je više od pola sata obilazio nemoćne, bolesne, osobe u invalidskim kolicima i sl. Na kraju je udijelio poseban blagoslov mladencima koji su se tamo došli u svadbenim odjelima među kojima su bili i naši prijatelji volenteri Tea i Davor.

U Hrvatskoj se puno spekulira autoritetom pape Franje.

Neki su pisali i javna pisma Papi i molili da ih primi. Nisam vidjela da ih je pozvao ili da je na bilo koji način reagirao na njihov spin. Ovom smo slikom poslali poruku svim ljudima koje zanima: Papa nikada nije bio, niti može biti ni za kakvu drugu vezu koja bi se smatarla brakom, osim one između muškarca i žene.

Za volontera Dominika bilo je to nezaboravno iskustvo.

“Posebno sam sretan da smo mogli doći do Pape i reći mu za što se zalažemo. I sam je Papa više puta rekao: ‘Biti svjestan objektivne razlike ne znači diskriminirati.’ To nam je bilo važno jer ga se u Hrvatskoj nastoji predstaviti kao nekoga tko odstupa od načela Crkve.”

I vas pitam: Jeste li pomislili kako je Papa napustio stajališta Crkve?

Svi oni koji i malo detaljnije prate njegovo istupanje, znaju koliko je to smiješno. Ovim prijemom na općoj audijenciji, u kojoj je nama posvetio pozornost i dao nam podršku. Drugi su sudionici i novinari s osobitom pozornošću promatrali zadržavanje pape Franje s nama. Bio im je zanimljiv naš logo, pa smo i drugima tumačili zašto smo tu i što se događa u Hrvatskoj. Jako smo ponosni zbog svega što smo napravili.

Kako je to sve izgledalo, taj prijam, atmosfera, osjećaj? Kakav je Papa izbliza?

Bilo je jako, jako hladno, ali Papa je pokazao puno strpljenja i volje. Oduševljava me njegova ljubav prema svakom čovjeku i istovremena vjernost nauku Crkve. Svatko od nas može puno toga od njega naučiti. Činjenica da je Papa još za svog pastoralnog djelovanja u Argentini poznavao brojne hrvate govori nam da s osobitom simpatijom gleda na vjernost hrvatskog naroda Katoličkoj crkvi.

Sigurno bi mnogi mladi željeli biti na vašem mjestu, a i Papu Franju bismo rado vidjeli i u Hrvatskoj. Siguran sam da bi to na hrvatski narod imalo vrlo snažan i pozitivan utjecaj. Hvala što ste podijelili s nama vaše iskustvo.

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE