Umjerenost iz njegova kuta

football-971159_960_720

Evo što nam je poslao 3Dformator s prve godine:

Dragi umjereni ljudi,
šaljem vam tekst o umjeravanju – otac mi je geodet!

Malo sam bio neumjeren, pa sam zakasnio jedan tjedan – ali budući je umjerenost odluka oko nastojanja prema umjerenosti – nadam se da nisam zakasnio.
Pusa voli vas

josip zečević

U PRIVITKU:

Posljednji susret 3D formacije u tekućoj akademskoj godini sabrao nas je oko pojma »umjerenosti«!

Zapodjenuli smo naš posljednji razgovor na način, da nam se »umjerenost« sama otkrivala!

Upravo tako! Zamisli prostoriji dupkom punu i predavača koji ne drži klasično predavanje, nego – naprotiv – vodi razgovor s ljudima u prostoriji!

Gdje je tu umjerenost? Kamo se skrila?

Zamisli sad, da svaki koji štogod misli to naman kaže, ne obazirući se na druge, pa čak ni na predavača! Nastao bi posvemašnji nered – kaos! Graja u kojoj se čuju graktaji različitih boja i jačina i osim toga ništa.

Upravo činjenica da se to nije dogodilo, govori da je »umjerenost« bila na snazi u dvorani i u svakome od nas! Svaki od nas koji je govorio, bio je »u mjeri«. Nije upadao onome drugome u riječ; pustio je predavača da postavi pitanje i da ga razloži; na svako – naoko – nerazumljivo pitanje postavio je zahtjev za pojašnjenje i.td.

Našli smo ju!

Mjera [metar] koja nam se ovdje – u dvorani – očitovala prvi je poticaj da zapodjenemo govor o tome što sve ona podrazumijeva, te do kuda nas promišljanje o njoj može odvesti.

Mjera očitovana u razgovoru, kazuje nam o nastojanju da svi skupa budemo »u« njoj t.j. »u mjeri«. To naše nastojanje da se »umjeravamo«, ako je više ili manje postojano očituje nam se kao raspoloživost »umjerenosti«.

Vratimo se u dvoranu! Koji drugi pojmovi su nam razjasnili umjerenost?

»Harmonija« – nastojanje da se svako izrazi, kako to najbolje umije te pri tome ne uvrijedi drugoga i ne našteti redu u predavaonici.

»Ljepota« – čuješ tuđi glas, želju da ti riječju bude blizak i podjeli nešto s tobom.

»Drugi« – to da poštuješ red nije samo radi tebe, nego najprije radi drugoga do tebe i onda tek tebe.

»Nastojanje« – to da se uvijek iznova odlučuješ – za to ne postoji formula – biti u mjeri u svakoj novoj situaciji. Onome tko je više oko umjerenosti nastojao biti će lakša svaka nova situacija!

Umjerenost je na prvom mjestu fenomen primjerenog i kreposnog života! Nastojati oko takvog života t.j. živjeti ga, znači slutiti i približavat joj se – kao i svim drugim kreposnim osobinama.

Probaj ju pratiti ovaj tjedan; naslutiti ju negdje; pogledaj iza zastora nekog novo proživljenog događaja i potraži ju ondje – njen deficit ili njenu prisutnost.

Josip Zečević

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE