Trgovina

23244422_1439457256103508_4830695954939388287_n

Iv 2, 13-22

Mi ljudi lako od svega napravimo trgovinu. To se onda lako uvuče i u naše međuljudske odnose, a onda i u naše crkve jer crkva je u prvom redu Crkva – zajednica vjernika okupljenih u Njegovo ime. Spontano mi u misli dolaze nevjerojatni običaji u nekim našim crkvama u kojima se čita tko je koliko za crkvu dao novca…Ili neke crkve u kojima su škrabice za novac na svakom koraku pa izgleda kao da si ušao u automat klub… Što je to nego trgovina u crkvi?

Ma kad bi ‘crkve’ postale malo više ‘Crkve’ bilo bi uvijek novca za potrebe crkve i za potrebe drugih jer bismo tada više i osjetili potrebe drugih. U našim župama se rijetko osjeća zajedništvo. I nije to samo zbog ‘financijskog izvješća’ s oltara i zbog škrabica. To je zbog trgovačkih odnosa među samim ljudima u kojima kalkuliramo previše. Duha besplatnosti nam nedostaje.

Možda bi bilo dobro staviti kip namrštenog i bijesnog Isusa s bičem u naše crkve da nas podsjeća na štetnost ‘trgovačkih odnosa’ u našim međuljudskim odnosima, ali i u odnosu s Bogom? Dobro se možda danas upitati izjeda li i nas ‘revnost za dom Oca našega’. Revnost za izgradnju istinskog zajedništva u našim župama, za reagiranje na štetne pojave koje se u župu znaju uvući?

Budimo iskreni: u zadnje vrijeme grade se sve ružnije crkve (zbog duha trgovine?). Al možda je to i bolje jer…možda nas to potakne da shvatimo da prava ljepota crkve zapravo ovisi o zajedništvu i ljubavi među vjernicima – jer Crkva – to smo mi!

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE