Svaki prvi petak – Misa na latinskom


Misa kao misa, može na vas imati samo pozitivan utjecaj, pogotovo ako ste redoviti i ne obeshrabri vas što se prvih nekoliko puta samo pokušavate snaći u prijevodima. A što se latinskog tiče, tek kad čujete neke stvari u misi na drugom jeziku,vaše razumijevanje tih stvari se proširi jer nekako doživite kako ste brojne stvari izgovarali “polu-napamet” od djetinjstva.
A sad na novi način doživite njihovo značenje. Pogotovo kad ih čujete na “izvornom” jeziku.
Jednostavno, kad čujete neku molitvu, pjesmu ili čitanje na latinskom jeziku, koje znate od djetinjstva na hrvatskom,shvatite kako ima neko dublje značenje koje je jednostavno izgubljeno u prijevodu. I brzo shvatite kako brojne riječi na latinskom već “razumijete” i pomalo
krenete razumijevati sve više i više. Možda čak i naučite nešto latinskog na praktičan način.
Također, meni je osobno posebno draga stvar što sam uspio na misi na latinskom nekako na poseban način “doživjeti” ono mistično u misi. Kad doista osjetite da te riječi na neki način razumijete, a da opet imaju neko značenje koje vam je skriveno, koje možda osjetite da postoji, a opet ga ne možete u potpunosti otkriti i shvatiti. Ali, to je samo moje iskustvo. Ako vas zanima, dođite, ustrajte par puta, pa ćete dobiti vlastito.
Vjerujem da postoje među vama oni koji bi bili za ovo zainteresirani, pa evo par informacija.
Svaki prvi petak u mjesecu (ujedno i sljedeći petak, 1.12.) je misa na latinskom jeziku (po redovnom obredu) na Knežiji, u Župi Marije Pomoćnice Kršćana (kapelica) u 20h.
Predslavitelj sv. Mise je (obično) Don Ivan Šibalić, SDB. Pred misu ćete dobiti isprintane misale latinsko-hrvatske, s čitanjima, promjenjivim i nepromjenjivim dijelovima mise, koji će vam pomoći u odgovaranju i razumijevanju, tako da se ne trebate brinuti da “nećete znati”.
Sve informacije možete pratiti u službenoj grupi, pa se slobodno pridružite: GRUPA NA FACEBOOK-u
Također, u grupi možete postaviti i pitanja, ako vas nešto zanima.

Adresa župe je Omiška 10, a ulaz u kapelicu je s desne strane crkve.

Vidimo se, slobodno obavijestite i povedite i druge,a nakon mise se možemo uputiti na druženje u oratoriju.

Mate Šimović

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE