SUBOTA 08.06. – Planinarenje na Sljeme


Sezona planinarskih uspona sa SKAC-om kreće!

Prvi, pripremni uspon biti će uzbudljivo istraživanje tajanstvenih podzemlja i nadzemlja Medvednice.

U subotu, 8.6.2019, u 08:00h krećemo na planinarski izlet sljemenskim putevima koje do sada sigurno niste imali priliku istražiti.
Polazak sa Črnomerca u 08:00, linijom 137 – izlazak na stanici D.Mandića-Balun.put.
Pješke odlazak Zelenom magistralom do livade Ponikve od kuda kreće i šumski dio našega puta.
Putem ćemo otkrivati neistražene ljepote Medvednice – Jabrišakovo vrelo i Slap Sopot.
Staza će nas dalje voditi prema PD Risnjak i PD GRafičar. Na samome kraju spustiti ćemo se u Rudnik Zrinski, dodirnuti alat pet stotina godina star, osluhnuti uzdahe izmučenih rudara, molitvu Sv. Barbare, osjetite miris podzemlja, hladnoću, polutamu i strah od nepoznatog, dodirnite hladnu stijenu koja sadrži nekad neprocjenjivi mineral galenit u kojem se skriva srebro. Rudnik Zrinski nezaboravan je doživljaj i iskustvo, koje ćete svima prepričavati. Okrjepa u PD Grfičar i povratak u poslijepodnevnim satima. Više o stazi možete saznati na:
https://planinarenje.hr/staze/graficar-ponikve-1-slap-sopot-risnjak-graficar?odrediste=dom-graficar

Radi evidencije broja sudionika i ranije najave u Rudnik Zrinski potrebno se prijaviti na: https://forms.gle/fT3MUM2VPD2rbffy8

Ulaznice za Rudnik Zrinski se kupuju osobno na ulazu, cijena ulaznice je 25kn.

Preporučena oprema: gojzerice, štapovi, odjeća primjerena vremenskoj prognozi te dugu rukav za posjet rudniku, presvlaka, voda (minimalno 2l), nešto za pojesti putem za vrijeme pauze (iz ruksaka), lampa, mobitel.

Planinarski dom je opskrbljen velikom ponudom hrane i pića, a vlastita hrana se može konzumirati samo izvan doma.

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti (nepovoljni vremenski uvjeti). Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE