Skac_St ima novi prostor

2013-6-8_skac_st_ima_novi_prostor

Pogledajte kako je to izgledalo na njihovoj facebook stranici. Donosimo i čestitke:

ČESTITKA PATERA LUKE RAĐE, OSNIVAČA UDRUGE SKAC PALMA PRILIKOM OTVORENJA PROSTORA UDRUGE SKAC_ST:

“Lipi moji a šta se tu more, dica rastu. Najprije Zagrebački SKAC, a sad Splitski. Ma i red je, jer SKAC se začinjao u Splitu. Dok sam bauljao Splitom, jurcao se motorom po rivi, ispijao kave u Belvija. A kad sam u Zagrebu pameti došao i poslan bio mojoj mlađariji, što je mogao urodit spoj voljenoga i šašavoga nego urnebesno otkačenim čemu je ime SKAC.
Za fine Zagrepčane to znači: ‘studentski katolički centar’.
Ali stvarno značenje je: ‘Split kreće u akciju.’
I krenite! Sretno!
Od srca p. Luka”

ČESTITKA PATERA IVANA MANDURIĆA, PREDSJEDNIKA I DUHOVNIKA UDRUGE SKAC PALMA PRILIKOM OTVORENJA PROSTORA UDRUGE SKAC_ST:
Dragi SKAC_St,

još uvijek me radošću i mirom ispunja naš susret od prošloga petka u kojem sam se uvjerio u živost još jednog živog SKAC-a. Ali, sjećam se i prve vijesti koju mi je jednom dojavio pater Tvrtko – kako jedna skupina mladih iz Splita u svom gradu želi osnovati SKAC. Potom, naših prvih susreta i vaših vizija kojima ste i nas ovdje u Zagrebu poticali i osvježavali. Ali sjećamo se svi i kratke vaše kušnje: pustinje – i upornih nastojanja da se izborite za podršku, kako u Crkvi tako i u svijetu. Bili ste nam poticaj, inspiracija, radost i nada, i tema naših molitava. I kao pravi SKAC, odmah ste krenuli svojeglavo – tražeći svoj vlastiti izričaj i stil, makar opet, nastojeći prepoznati izvorni duh temeljnog dokumenta. To nam je bio znak kako će SKAC_St biti žilav i tvrd, pa tako i samoodrživ. Pravi SKAC.

Možda niste svjesni koliko je lijepo vidjeti to rađanje: navijati za rađanje, veseliti se tome što postojite. Toliko mi je bilo drago što nastajete, da sam se znao zapitati: tko zapravo više voli vaš SKAC, vi ili ja? Možda ćete to moći shvatiti kad se, nadajmo se tome zajedno, bude pokretao i osnivao neki drugi SKAC, u nekom drugom gradu, i koji ćete onda vi bodriti i poticati.

Nadajmo se tome zajedno.

Jako vjerujem u ovaj model rada s mladima koji se pokazuje uspješnim i ovdje u Zagrebu i kod vas u Splitu. Mislim da je on duboko na tragu II. vatikanskog koncil koji izrazito puno nade polaže u apostolat laika. Divno je gledati kako Duh Božji govori po vama, i kako – onako kao što je Bog pozivao malog laika Samuela, a ne starog proroka Elija – danas ljubomorno svoju riječ priopćava prvenstveno vama laicima.

Neka Vam to bude sveto, dragi mladi, dragi SKAC-ovci. Uvijek sa svetim žarom i poniznošću tražite tu riječ, zahvaljujući što Bog izabire laike kao vi, nove Samuele ovih dana. Velike nade treba polagati u Vas. Vi ste ti koji, marnim nastojanjem i osluškivanjem tek trebate svoj Crkvi, otkriti tko je, što je, što želi i treba i što može mladi čovjek danas. Vjerujući u njega – i u to kako je svaki, a osobito mladi čovjek, u naravi dobar.

Vjerujte to! Onako kako je naš utemeljitelj i vaš sugrađanin pater Luka Rađa uvijek znao vjerovati.

Čestitam vam na današnjem otvorenju, i na vašem nastojanju i ustrajnoj vjeri. Neka Bog nagradi svaki vaš trud. Obilje Božjeg blagoslova zazivljem na vas, svim srcem i molitvama.

U Zagrebu, na svetkovinu Srca Isusova g. 2013.

Duhovnik i predsjednik SKAC-PALMA, i vaš prijatelj,

pater Ike Mandurić.

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE