Isusovački vodič za (gotovo) sve


Dragi prijatelji,
nakon poduže pauze vaš SKAC se opet bacio u izdavačke vode. Ovog puta za vas smo izdali knjigu Isusovački vodič za (gotovo) sve. Riječ je o knjizi koja je u SAD-u izuzetno popularna, a mi smo zaključili da bi bilo šteta ne ponuditi je i čitateljima u Hrvatskoj.
Cijena knjige je 60 kuna, a o samoj knjizi najbolje govori predgovor p. Tomislava Špiraneca:

Jamsova knjiga je praktičan i razumljiv uvod u ignacijevsku duhovnost. Praktičan znači: mora se učiniti da bi se razumjelo. To je kao plivanje. Možeš samo čitati o tome, ali treba početi plivati da bi zaista razumjeli što čitate o plivanju.

Jamesovu knjigu vrijedi pročitati radi četiri razloga.

Prvi. James piše o stvarnom životu. Stvarni svakodnevni život je svakome od nas dostupan od jutra do mraka. James nam pomaže prepoznavati kako nama tako različitima Bog prilazi na jednako različite načine da svatko od nas može razumjeti, i ako zaželimo, rasti u odnosu sa njime.

Drugi, James koristi jednostavne riječi tako da svatko od nas može razumjeti. Na primjer, slušaj pažljivo, sjedi tiho, pitaj što želiš, što mi tekst kaže ili je li čistoća moguća.

Treći, sve rečeno oslikava primjerima iz svoga života. Meni su ostale u sjecanju priče o posljednjim danima prije smrti njegova oca i tri stvari koje je James naučio od p. John O’Malleyja. Pater John je to primio kao novak od nekog starijeg isusovca, a tiče se života u zajednici:

Prva, ti nisi Bog.
Druga, ovo nije nebo.
Treća, ne budi magarac.

Četvrti, knjiga je pisana iz perspektive američke kulture za one koji žele učiti o Bogu bili oni katolici, agnostici, tražitelji, religiozni, nereligiozni ili sve između. Američka kultura voli pokuse. Stoga nemojte prihvatiti Jamesove riječi zato sto je isusovac. Isprobajte što govori. Testirajte, provjerite, istražite da li to zaista djeluje u okolnostima u kojima vi živite ovdje i sada.

Baš kako sam sv.Ignacije podsjeća: Ne zasićuje, naime, i ne zadovoljava dušu o znanja, već unutarnje kušanje i proživljavanje stvari. (DV 2)

Tomislav Špiranec SI, California, 29.studenog 2016.

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE