Šalabahter za život


Knjiga Šalabahter za život izdana je 5 godina nakon autorove nesreće. Tih 5 godina bile su vrijeme kušanja riječi izmijenjenih između ondašnjih mladih i patera Luke Rađe koji je kao studentski kapelan djelovao u Palmotićevoj od 2000. do 2003. godine. Uz zanimljive vjeronauke nastala je internetska stranica www.skac.hr gdje su mladi postavljali mnoštvo upita o Bogu, Crkvi, odnosima, slobodi i grijehu, patnji, pozivu… Luka je odgovarao često puta duhovito, a uvijek duhovno i životno. SKAC-ovci su prepoznali svevremenost te korespondencije, posložili je po temama i objedinili u jedinstvenu knjigu koja se brzo rasprodala.

Pri razlučivanju da li da izdamo i drugo izdanje istoimene knjige, čitajući je, uvjerili smo se u aktualnost i pitanja i odgovora koje ona nudi. Zato pred vama stoji u novome ruhu proživljena i prokušana mudrost jednog isusovca i mnoštva mladih. Nek vam je na korist, a Bogu na slavu!

Koprcaj se!

Dragi pater, obraćam Vam se jer više ne znam što bih. Još donedavno život mi je bio ispunjen srećom i veseljem, Bog je bio središte mojega života. Sve sam mogla, ništa nije bilo teško.. a onda su se počele događati užasne stvari, iznevjerili su me oni u koje sam bezgranično vjerovala.. Znam, Isus je stalno bio tu uz mene, ali ja sam iznevjerila njega. Izgubila sam samopouzdanje, pala u depresiju, narušila zdravlje, dobila poremećaj u prehrani… i sad ne znam kako dalje, umorna sam od svega, od pokušaja da nadiđem sve ovo, a nikako ne uspijevam. Hoće li me Bog opet prihvatiti?
Mogu li tražiti pomoć od njega, znajući kako sam ga iznevjerila? Molim Vas, pomozite mi, jer ne mogu više živjeti zarobljena u paklu depresije i nezadovoljstva!
Hvala Vam od srca! Bog bio s Vama!

Čovjek si, i što ćeš! Glavu gore! Iznevjerili te, ili ti samu sebe – život pobjeđuje. Pa makar se i Bogu iznevjerili, on nam vjeran ostaje. Daje nove šanse i popravlja sve. Sutra je novi dan i život teče, ne postoji ni bol ni jad što proći neće. Mi ne živimo od droge da bi sve bilo ružičasto, već od zraka. Budi svoja u svojim gubicima. Sreća je tu negdje. Neka s jučerašnjim danom sve jučerašnje prođe. A s novim jutrom neka se samo tvoja čežnja za životom probudi. Ne kloni, ne zaustavljaj se. Sve ima smisla.
Nekidan sam čuo priču o dva miša koja su upala u mlijeko. Prvi se predao i utopio. Drugi da se spasi, iz sve se snage koprcao – i pritom od mlijeka napravio kajmak. To ti je tako. Kad se zavoli goli život, bez obzira na njegove sadržaje – onda gubici nisu problem. Shvatiš da je radost moći disati, i šetati pod otvorenim nebom.
Od srca, p. Luka

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE