Rođendan p. Luke Rađe: Ljubav je zaista neslomljiva


U SKAC-u Palma ova 2019. godina vrvi od važnih datuma i obljetnica.
SKAC uskoro slavi punoljetnost, dakle 18.rođendan samo što nije. A osnivač SKAC-a, p. Luka Rađa slavi danas okruglih 60 godina – kakav dar i čudo života! Danas smo posjetili p.Luku, čestitali rođendan njemu, ali i našem dragom, mladom isusovcu Stjepanu, koji se također oporavlja u rezidenciji. Što smo dobroga čuli, kako smo se zabavili i kušali finu tortu, pročitajte i pogledajte u nastavku.

Pater Luka Rađa rođen je 1959.godine u Oborju kod Splita. Studirao je elektrotehniku i pritom kao i mnogi studoši „visio“ u Palmi. Tu je, naime, pohađao slavni isusovački studentski vjeronauk. Doživio je duhovni poziv i krenuo za isusovca – svećeničko ređenje imao je 1993. godine.
Početkom 2000.godine i sam je postao studentskim dušobrižnikom u Palmi. Zatim sa skupinom mladih osniva Studentski katolički centar Palma i priprema ljetni program za mlade Modrave. 2003. godine po povratku s terenskog rada na Modravama p.Luka je nastradao u prometnoj nesreći i nakon 2 mjeseca probudio se iz kome te započeo s oporavkom.

Danas, Modrave koje su održane već 16-to ljeto, i danas su jednako aktualne. Ono značajno što je Luka SKAC-u ostavio svakako su i njegove pisane propovijedi, te Internet dopisivanja sa mladima. Tako su nastale knjige „Ljubav je neslomljiva“ i „Šalabahter za život“.

„Luka, a koliko vi sad imate godina?“

„Šalabahter“ je zapravo zbirka pisama čitatelja pateru Luki i njegovih odgovora njima. Sadrži sve aktualne teme koje mlade, a i one starije mogu zanimati. Pater Luka u svom dalmatinskom humorističnom štihu piše prave male bisere koje je jedna čitateljica i nazvala „šalabahterom za život“. Ta knjiga upravo doživljava 2. izdanje kojem je predgovor napisao njegov dragi prijatelj Tomislav Rogić, biskup šibenski.

U Luki je puno toga sadržano. Netko će reći, filozof, teolog ili pisac. Ja bih rekao Ljubav.

I dok smo svi sjedili i zabavljali se s Lukom, u svom stilu, pitam on mene:
„Imaš li djevojku?“ Tek što sam odgovorio da nemam, rekao mi je da moram onda u isusovce, vidi on to meni u očima. Ne slažući se baš sa tim, odgovaram mu kako meni više treba djevojka, žena, brak.

„Tebi treba Ljubav. Ne treba tebi djevojka. Ne treba čovjeku žena, muž za Ljubav. Žena je samo put do Ljubavi. Ljubav tebi treba.“

Eto, Ljubav mi je sve objasnila. Ljubav je zaista neslomljiva.

Za kraj, Luka nas uvijek pozove da za njega izmolimo jedan Zdravo Marijo. Pa i ti, koji čitaš, izmoli za našeg patera Luku tu molitvu Gospi, koja mu je tako srcu bliska.

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE