RIBICA predmet za ispit savjesti

mde

RIBICA – predmet za ispit savjesti

Korizma je kao duhovno proljeće vrijeme priprave za Uskrs. Kroz korizmu se okrećemo sebi i Bogu te se trudimo intezivnije raditi na tom odnosu.

Jedan od načina koji nam može pomoći u tome je i egzamen, tj. ispit savjesti. Kako bi lakše provodili ispit savjesti, isusovci su se dosjetili napraviti predmet za posebni ispit savjesti – EGZAMEN, koji se već dugo koristi među isusovačkom družbom. Čini se kako je došlo vrijeme da i on posluži široj skupini ljudi. Tako da smo ga mi u SKAC-u redizajnirali i oblikovali kao RIBICU te sada ga predajemo vama na službu. 

Čemu služi i kako se koristi?

Prije svega vam preporučujemo da pročitate knjigu „Egzamen“ i/ili istražite ignacijansku duhovnost i načela te se upoznate sa samom idejom ispita savjesti koju je predložio Ignacije Loyola, osnivač isusovaca.

Ribica je sredstvo koje će vam pomoću u svakodnevnom izvršavanju egzamena. Primjerice, uzmete si jedno od svojih nedostataka ili grijeha kojih se želite riješiti i tijekom dana vodite računa o svojim padovima na tom području. Za svaki pad pomaknete jednu od 10 kuglica koje su sa desne strane ribice i tako kroz čitav dan. Ukoliko vam ponestane kuglica, prebacite jednu kuglicu sa lijeve strane koja vam označava popunjenu deseticu, a kuglice sa desne strane vratite u početno stanje i onda nastavite dalje. Ovaj predmet će vam pomoći u osvještavanju vaših nedostataka s ciljem suočavanja s njima, a naposljetkui da ih iskorijenite iz sebe. Na isti način možete koristiti ribicu za jačanje neke od vaših kreposti ili za začetak neke nove koju smatrate važnom za vaš život.

Vjerujemo da će ovaj predmet biti korisno sredstvo za vaš duhovni rast.

Gdje ga možete kupiti? 

U uredu SKAC Palma na adresi Palmotićeva 31 Zagreb. Ako niste iz Zagreba možete nam se javiti na mail skac.tajnistvo@gmail.com, pa ćemo vam poslati na adresu. 

Ovaj projekt realiziran je uz financijsku pomoć Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske! Hvala im!


Želimo vam svako dobro i ustrajnost u izvršavanju ispita savjesti!

Mrežalica tim

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE