Raduj se Hrvatsko!


Još je nekoliko dana ispred nas. Cilj nam je u skladu sa Zakonom o referendumu kojeg se ne bi posramila ni Sjeverna Koreja, u 15 dana skupiti više od 370 tisuća potpisa kako bismo stekli uvjet za raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu.

Političke elite i mediji su zauzeli stav kao da u tome ne ćemo i ne smijemo uspjeti. Pitaju se otkud nama pravo ugrožavati njihove stečene privilegije i fotelje, njihove komfor zone koje su teško godinama gradili i korak po korak otuđili se od svoga naroda. Čude se pa pitaju kome takvo što može pasti na pamet i tko uopće stoji iza te inicijative? Dozvolite mi da vam odgovorim, iza inicijative stojimo moji dragi prijatelji i ja, svim srcem i dušom stojimo iza ovog referenduma i iza naše Hrvatske. Zašto? Hrvatska je naša zemlja, mi smo ludo zaljubljeni u nju, želimo ostati živjeti u Hrvatskoj i stvoriti uvjete našoj djeci da žive u svojoj Hrvatskoj, najljepšoj zemlji na svijetu.

Nakon tjedan dana prikupljanja potpisa napalo me obeshrabrenje. Nisam tip kojega je lako obeshrabriti, ali ovo je bio poseban trenutak. Predmetni referendum smatram jako važnim i počelo me mučiti pitanje što će biti ne uspijemo li? Što s ljudima koji su, nakon što su ih svi političari prevarili i izdali, ipak odlučili dati svoj potpis, ali još samo ovaj put… Nedugo zatim pročitao sam članak hrvatskog branitelja Stipe Mlinarića, pripadnika Turbo Voda, vojnika Blage Zadre, koji je preživio pakao Vukovara i srpskih logora. Poručio nam je da i ako izgubimo ovu bitku, nismo izgubili rat. Povukao je paralelu s Domovinskim ratom rekavši da su naši branitelji, unatoč snažnom otporu, izgubili bitku za Vukovar, ali su na kraju dobili rat i oslobodili našu Hrvatsku. Potaknuo nas je da nikada ne odustajemo. Također, razgovarao sam sa svojom sestrom i ukazala mi je da je ishod inicijative važan, ali da su puno važnije sve te silne duše koje su unatoč svoj opstrukciji, obezvrijeđivanjima, lažima i manipulacijama od strane medija i političkih elita, ipak dale svoj potpis za bolju Hrvatsku. Radi se o stotinama tisuća ljudi. Uistinu, u svakom slučaju ćemo imati mnogo više razloga za zahvaljivanje nego za žaljenje. Ponovno su me podigli. Čovječe, pa mi smo se tek počeli boriti, i za Hrvatsku ćemo se boriti do kraja.

Jučer, dok sam animirao ljude da potpišu, jedan me čovjek pozvao sa strane i rekao mi je da je ovo što mi radimo najvažnija stvar nakon Domovinskog rata. U Domovinskom ratu su hrvatski branitelji davali svoje živote da bi oslobodili Hrvatsku i promjenili izborni sustav. Mi danas, zahvaljujući njihovoj ljubavi, ne moramo davati živote, potpis je dovoljan.

Tijekom prikupljanja potpisa imao sam priliku razgovarati s poslovnim ljudima iz Švedske i Sjedinjenih Američkih Država. Nakon što sam im objasnio o čemu se radi, potpuno su podržali naše napore i zaželjeli nam sreću.

I za kraj imam potrebu naglasiti da je glavni koordinator inicijative Zvonimir Troskot, mladi čovjek u ranim tridesetim godinama, revizor u jednoj farmaceutskoj tvrtki, uzeo mjesec dana neplaćenog godišnjeg odmora da bi se, bez obzira na posljedice, odlučio stati kao volonter/dragovoljac na čelo ove Inicijative; nasuprot prekaljenih i provokativnih medija i političkih elita, hrabro i odvažno, kao David protiv Golijata. Mnogi volonteri/dragovoljci su također uzeli godišnje odmore kako bi ih darovali svojoj Hrvatskoj. Uistinu poticajno i ohrabrujuće.

Kakav god ishod bio, Srce koje okuplja hrvatsku mladost već je pobijedilo.

Raduj se Hrvatsko! Tvoj narod te ljubi! Tvoja mladost te ljubi!

Dinko Ledić-Purić

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE