Posljednji selfi


Da mi je netko ikada rekao da ću zapeti u liftu u sred Belgije, rekla bih mu da je lud …

Bilo je to jednog lijepog proljetnog mjeseca kada smo se nas četiri prijateljice dogovorile i odlučile posjetiti zajedničku prijateljicu u Belgiji, točnije Bruxellesu gdje je boravila zadnjih par mjeseci zbog posla.

Cijeli put, koji je trajao 4 dana bio nam je skroz isplaniran i mi mlade cure između 20 i 25 godina bile smo spremne za našu malu avanturu. I stvarno je i bila. Produžni vikend prolazio je odlično, tijekom prvog i drugog dana svašta smo vidjele, svašta kupile, napravili milijun fotografija i selfija (naravno), ali povrh svega ludo se provele. 🙂

Došao je treći dan kada smo se nakon prelijepo provedenog dana u malom gradiću u blizini Bruxellesa umorne vraćale kući i kada smo doživjele jedan neobičan, pomalo filmski šok. Ulazeći u stari lift zgrade za četiri osobe, nosili smo u rukama hrpu vrećica punih Belgijske čokolade i sitnica koje smo si kupili kao uspomenu na Belgiju, i usput još pregledavali brojne slike i selfije komentiravši tko je gdje najbolje ispao. Po običaju, kao i svaki dan do sada, stisnule smo se nas pet u taj mali lift za četvero i pritisnule gumb za 4. kat. Odjednom, začuo se jak zvuk i sve je naglo stalo – lift je stao! Ali ne stao kao da smo stigli, već stao kao kad u filmovima stane lift i kad dolazi ono najgore … „Cure, mislim da smo zapele u liftu!“- uzviknula sam.
Nismo znale gdje smo, nismo znale što se dogodilo. Smijeh i radost odjednom se pretvorio u zbunjenost i lagani strah. Sanjamo li ovo ili se stvarno događa? Ima li koga? Na kojem smo katu uopće? Počele smo vikati, dozivati pomoć, same otvarati vrata koja su se, očito zbog starosti, zaglavila.

Pritisnule smo gumb za pomoć i javila se žena koja je prvo počela pričati na francuskom, koji je službeni jezik Belgije, pa tek onda na engleskom. Nas pet smo joj sve u jedan glas objašnjavale kako smo se zaglavile i da zove pomoć jer u liftu postaje jako vruće i zagušljivo. Smirivala nas je i pozvala je pomoć, no morali smo čekati na nju neko vrijeme. Bila je subota popodne i bilo je pitanje rade li kakve službe za pomoć i hoće li nas uopće itko doći spasiti tu u ovoj nepoznatoj zemlji.
I dok su neke od nas živčanile, nekima od cura je u jednom trenutku sve ovo postalo smiješno pa su htjele da opalimo „posljednji selfi“ ako nam se što dogodi da ostane zadnja uspomena na nas … ha- ha, nimalo smiješno. Taman što smo se uslikale ugasilo se svijetlo u liftu …

E sad više nikome nije bilo do selfija! Sve smo se primirile, sjele na pod lifta i odlučile se pomoliti. Nismo htjele javljati svojima da ih ne zabrinemo i nismo htjele unaprijed paničariti. Preostalo nam je vjerovati smo da je pomoć stvarno na putu i da će sve biti u redu. Molitva nas je smirila i vratila nam povjerenje u Boga, On zna planove za naš život i On će nas spasiti ako Njegovi planovi s nama nisu ispunjeni. Bile smo mirne, ujedinjene u molitvi i s vjerom zahvaljivale smo Bogu za život i za sve proživljeno u njemu.
Nakon 2 sata začulo se neko krckanje i škripanje. Slijedi li ono najgore? Propada li lift? Sve nam je mračno i ne znamo što se događa, ali mora postojati svijetlost na kraju svega ovog, mora … vjerovali smo.
U tom trenutku tračak svijetlosti pojavio se na vratima lifta i pozdravio nas je mladi majstor s prekrasnim osmijehom koji je svojim velikim klještima otvorio stara, zahrđala vrata i oslobodio nas.
Krenule smo presretne van zahvaljujući Bogu što ipak nismo završile svoje živote u zaglavljenom liftu u Belgiji, a i majstor je dobio veliku Belgijsku čokoladu u znak zahvale.

Nakon ovakvih situacija naučimo cijeniti dar života, svoje bližnje, svoju zemlju, sve ono što imamo i što jesmo. Bože ne dopusti da nas samo teške situacije natjeraju da Ti se obratimo. Ljeto je pred nama, hajdemo svi hvaliti i slaviti Boga za sve što nam je dao i učinio za nas i hajdemo ne biti sebični i okrenuti samo sebi, hajdemo uslikati jedan selfi i s Njim, našim Spasiteljem.

Jesi li ikada uslikao selfi s Bogom? Ako nisi, probaj, neka ti ovo bude prvi selfi s Njim, ali nikako ne i posljednji. 🙂

M.K.

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE