PEDESETNICA Iv 21, 15-19


Pasi jaganjce moje, pasi ovce moje!

Kad se Isus ukazao svojim učenicima, nakon doručka upita Šimuna Petra: »Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi? « Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim. « Kaže mu: »Pasi jaganjce moje! « Upita ga po drugi put: »Šimune Ivanov, ljubiš li me? « Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim!« Kaže mu: »Pasi ovce moje!« Upita ga treći put: »Šimune Ivanov, voliš li me?« Ražalosti se Petar što ga upita treći put: »Voliš li me?« pa mu odgovori: »Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.« Kaže mu Isus: »Pasi ovce moje!«»Zaista, zaista, kažem ti:Dok si bio mlađi,sam si se opasivaoi hodio kamo si htio;ali kad ostariš,raširit ćeš rukei drugi će te opasivatii voditi kamo nećeš.«A to mu reče nagovješćujući kakvom će smrću proslaviti Boga. Rekavši to doda: »Idi za mnom! «Riječ Gospodnja.

Isus postavlja pitanje Petru tri puta: ” Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi? ” Treći puta Petar se ražalosti jer je svjestan svoje krivnje, svoga grijeha. Zatajio je Isusa tri puta i to mu Gospodin sada posvješćuje. Nije lako nositi se s krivnjom. Znaš da si sagriješio i da je nekim dijelom to zapečatilo tvoj život. No, Gospodin ti nudi drugu priliku. Baš kao i Petru. On želi da sve čemu pripadaš, ostaviš i pođeš za njim. Petar je voli svog Učitelja. Za razliku od Jude, on ga je zatražio za oproštenje. Znao se je nosti sa teretom svoje krivice. I gle, Gospodin ga sada poziva na veliko poslanje. Postavlja ga utemeljiteljem i poglavarom Crkve. A što je s nama? Ljubimoli mi Gospodina? Jesmo li spremni svjedočiti u Njegovo ime? Na što me, Gospodine, pozivaš, što je moje poslanje? Zar je toliko teško svjedočiti u Tvoje ime? Čega se bojim, komu pripadam?
Danas ti želim zahvaliti na svim pastirima crkve, redovnicima, redovnicama koji su osijetili poziv da u potpunosti slijede Tebe. Hvala ti za poglavara Crkve, našeg papu Franju. Molim te, Gospodine, blagoslovi njihovo poslanje.

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE