Otkrijte neželjeni korov uz Egzamen


U proljeće sijemo sjeme, no opažamo da mnoge vrste biljaka proklijaju same od sebe. U jednom dijelu našega dvorišta trenutno raste zelena salata, u blizini mjesta na kojem se prošle godine nalazila gredica sa salatom. Nešto sjemena palo je na zemlju pa sada kroz travu proviruju maleni svjetlozeleni listići. Ne smeta mi to što nam u dvorištu raste salata, no smeta mi korov u gredicama s cvijećem ili ondje gdje je posađeno povrće kojemu treba dovoljno mjesta za rast.

Danas se pitam: „Što to niče u mome životu? Koriste li mi te stvari ili mi štete?“ Najbolje vrijeme za čupanje korova je netom nakon što iznikne, odnosno dok ne pusti korijenje previše duboko.

Možda mi je u posljednje vrijeme prešlo u naviku pričati o kolegi koji me živcira? Ako on živcira i druge kolege, onda je to vrlo lako. Naime, lako je započeti razgovor o osobi koja vas živcira sa skupinom ljudi koja se srdi na tu osobu. Dok preispitujem svoj dan na poslu, mogu li se pobliže prisjetiti riječi koje su izašle iz mojih usta? Mogu li biti iskrena i priznati da sam ogovarala i klevetala?

Raznorazne stvari mogu izniknuti u trenutcima nepažnje, primjerice:
nezahvalnost
osuđivanje drugih
poticaj da stalno nekamo panično žurimo
zabrinutost oko stvari koje nisu vrijedne toliko
konzumiranje hrane zbog uživanja
gubljenje vremena na sporedne stvari umjesto toga da se suočimo s problemima na poslu ili u odnosima s drugim ljudima.

Jedan od najjednostavnijih načina za otkrivanje neželjenog „korova“ je dnevni egzamen: molitva svetog Ignacija Lojolskog koja je osmišljena s ciljem da nam pomogne u preispitivanju našega dana.

1.) Zamolite Duha Svetoga da upravlja vašim mislima i pamćenjem dok preispitujete ono što ste rekli i učinili tijekom dana.

2.) Prisjetite se svih milosti: trenutaka u kojima je Bog bio prisutan, i zahvalite za njih.

3.) Priznajte sve propuste i molite za oproštenje; bilo da je riječ o pravim grijesima bilo o načinu na koji ste reagirali u situacijama koje su se dogodile, a koji nije baš bio najispravniji.

4.) Molite za pomoć koja će vam trebati da krenete dalje.

Ovaj tjedan izmolite egzamen kako biste uočili neželjene navike koje niču u vašemu životu.

Prevela i prilagodila: Maja Dukmenić
Autor: Vinita Hampton Wright
(C) Copyright 2017 Loyola Press. Sva prava pridržana. Korišteno s dopuštenjem IgnatianSpirituality.com

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE