Ostavi se pretpostavki

22049857_1406838232698744_7976659759030139718_n

Evanđelje: Mt 18, 1-5.10

Isus nas redovito ostavi “paf” i sve naše pretpostavke padaju u vodu.

Učenici Isusu postavljaju pitanje koje vječito muči našu civilizaciju – “Tko je najbolji?”. Očekuju da Isus odgovori “Mojsije” ili “Izaija”. Čak ni ne pitaju kako stići u kraljevstvo nebesko jer podrazumijevaju da kao Njegovi učenici tu ulaznicu već imaju.

A Isus im kaže – ne samo da nemate tu ulaznicu, nego ako ne postanete kao djeca, ne ćete ni ući u kraljevstvo nebesko. Ne samo da ne postoji jedan najveći, nego svatko tko se ponizi kao dijete taj je najveći u kraljevstvu nebeskom. Znajući da se smatraju boljima od drugih, kaže im – ne samo da ne smijete prezreti svoga brata, nego pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih.

Zbog težnje da budemo najbolji spremni smo gaziti druge oko sebe, pa čak i ratovati. U boljem slučaju zbog te težnje predano radimo, učimo, treniramo i spremni smo podnijeti velike žrtve ne bi li bili korak bliže “najboljem”. Dok mi u utakmici finala tražimo prvaka, Isus traži fair play potez.

Svakodnevno radim na tome da u svom poslu budem među najboljima. A koliko često se pitam kako biti najbolji muž? Najbolji tata? …

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE