OPET TAJ SVIJET!

temptation-apple-and-snake

Pedesetnica #34

Iv 15,18-21
O, Gospode!
Otvori mi vrata svoje ljubavi, da ti mognem dati hvalu za stvaranje, slavu i spasenje!

Teško je ostati »malen«, a puno je lakše zapasti u »mudrovanja«.

Ako imamo pred očima evanđelja, od prošle nedjelje pa do danas, možemo pratiti jedan razgranati potez! Ljubav je žarište Kristovog navještaja i središte njegove osobe.

U ovom tekstu Isus nam otvara suprotnost između ljubavi i mržnje. Jedino što prijeti ljubavi je mržnja. Mržnja nam se otkriva za neki odnos koji je dalek! Ti ju osjetiš, ali na način da ujeda kao inje u zimu – mraz.

Trunje trkeljanja ili?

*ljubav i mržnja nisu na istoj razini – ljubav je moguće »uporište« našeg života [autentičnost], dok je »mraz« [mržnja] stvarna sklonost otpada od istinosnog života [neautentičnost]

*svijet je razina »nemira« – površnost u kojoj se »pripada« svijetu tj. svijet gospodati nad tobom – to je ta »ljubav« svijeta [nesloboda]

*svijet je protivnik Isusa Krista

*ti nisi »od« svijeta, tj. ne pripadaš svijetu!

Ukratko: Isus Krist je najprije »uporište« našeg življenja, drugim riječima, iz njega živimo i prema njemu živimo ponad svijeta – svijet nas ne uspijeva usisati. Krist je jedina »mjera« [kriterij] tvog ponašanja.

Ponuda?!
Nisi veći od Njega! Tvoje je rješenje prihvatiti svoje dane, svjestan toga da »svijet« nije naklonjen Kristu. Kakve li milosti znati, da nijedna bolest i nijedna bol nije nadsnažila one Kristove boli – utijeha je to velika, a milost po tome što Ga možeš u boli »nasljedovati«.

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE