Održan 1. splitski PLANINARSKI KRIŽNI PUT (PKP_St)

2013-6-8_skac_st_ima_novi_prostor

Pobožnost za mlade PKP_St održana je na 15 postaja (cca 42 km) na Poljičkoj planini – masivu koji se proteže od rijeke Žrnovnice, nadomak Splitu, do ušća Cetine u Omišu. U subotu 16. 11., rano ujutro u Strožancu pored župne crkve okupilio se 80-ak mladih iz Splita, Omiša i okolice te nekoliko najhrabrijih iz sjeverne Hrvatske koji su, nakon uvodne riječi i blagoslova župnika Župe Gospe u Siti, don Ante Čotića, krenuli na put prema starim, uglavnom napuštenim, poljičkim selima na Perunu. S mladima je prvog dana za križem hodao (i prvu postaju predmolio) pater Stipo Balatinac, magister isusovačkih novaka u Splitu, a s njim su došli i novaci koji su animirali hodnju pjevanjem i sviranjem.

Dok je svaka stopa ostavljala trag na tlu, On je ostavljao svoj trag u srcima sudionika, malo po malo povezujući ih svojom ljubavlju. Sudionici su nosili veliki križ od postaje do postaje, molili na postajama te pisali zahvale i nakane koje su se čitale nakon izmoljene postaje da bi svi zajedno prinijeli Gospodinu. Hod je bio popraćen pjesmom, druženjem, prijateljstvom, razgovorom, smijehom, mogućnošću za ispovijed i razgovor sa svećenikom.

Prvoga dana križnog puta (cca 18 km) postaje su bile po rasporedu:

  1. postaja – župna crkva Gospe u Siti – Strožanac
  2. postaja – crkvica sv. Fabijana i Sebastijana – nadomak Gornje Podstrane
  3. postaja – župna crkva Gospe od začeća – Gornja Podstrana
  4. postaja – crkvica sv. Juraja na Vršini – iz 11. st., hrbat Peruna, vidikovac
  5. postaja – kapelica Gospe od Karmela – Gornje Jesenice
  6. postaja – župna crkva sv. Roka – Gornje Jesenice
  7. postaja – crkva Gospe od Uznesenja – selo Krug
  8. postaja – crkvica sv. Ivana Krstitelja – poviše Malog Rata

Na 4. postaji – na Vršini, predivnom vidikovcu na Perunu gdje se nalazi i ilirska gradina napravljen je predah, a pauza za ručak bila je pred sam silazak prema moru, poslije 7. postaje – u selu Krug-Jesenice. Tu su mladi srdačno dočekani u prostorima Udruge Jesenice koja je organizirala pravi planinarski ručak (grah s kobasicama) i počastili sudionike poljičkim specijalitetom – soparnikom i fritulama, sve to dobrotom Tonča Čopca – Moše i predsjednika Udruge Jure Ivaniševića.

Put je nastavljen prema moru i zalasku sunca, a prvi dan je okončan u mjestu Sumpetar, svetom Misom i euharistijskim klanjanjem u župnoj crkvi sv. Petra. Misu je predvodio pater Stipo Balatinac, a klanjanje domaćin, jesenički župnik don Nenad Čondić. Počinak (u vrećama) i doručak bio je organiziran u osnovnoj školi Orij-Jesenice odakle se drugi dan krenulo prema Dugom Ratu i drugoj polovini Puta. Drugi dan mlade je predvodio duhovnik udruge Skac_St, fra Ante Vučković.

Drugoga dana križnog puta (cca 24 km) postaje su bile po rasporedu:

9. postaja – župna crkva sv. Josipa – Dugi Rat – postaja šutnje
10. postaja – župna crkva sv. Ante – Gornje Duće
11. postaja – crkvica Gospe od sniga – iz 11. st., hrbat Mošnice, vidikovac
12. postaja – crkva sv. Ante – Naklice (župa Tugare)
13. postaja – crkvica sv. Jure na Gradcu – “poljička katedrala” – vidikovac prema Cetini i Omišu
14. postaja – župna crkva sv. Ciprijana – Gata
15. postaja – svetište sv. Leopolda Mandića – Zakučac (rodno mjesto svečevih predaka)
ZAVRŠETAK – Sv. Misa – župna Crkva sv. Mihovila – Omiš
Završni agape – župa sv. Petra Apostola Priko-Omiš – prostor Molitvene zajednice Božanskog Milosrđa

Drugog dana sudionici su pozdravili Gospodina šetnjom uz more do crkve. Nakon 9. postaje pripremili su se za dionicu šutnje. Penjući se prema Gornjim Dućama govorila su samo njihova sabrana srca. Odmori drugog dana bili su brojniji radi prirodnih ljepota i povijesnih znamenitosti, ali i napornijeg puta. Kod crkvice Gospe od sniga pored koje se nalaze starohrvatski stećci (na hrptu Mošnice) napravljena je skupna fotografija; u selu Truša okrijepa na planinskom izvoru, a u Naklicama su domaćini i župnik don Mladen Ivišić počastili sudionike čajem i kolačima te ispričali povijest kraja. Veća pauza bila je na predivnom vidikovcu kod crkvice sv. Jure na Gradcu gdje su se u prošlosti, na godinu dana birali i krunili knezovi slavne “Poljičke republike”. U mjestu Gata župnik don Vlade Đuderija je za sudionike otvorio Poljički muzej.

Suton se bližio i mladi su pohitali niz strmi ali prekrasni kanjon Cetine prema svetištu sv. Leopolda Mandića u selu Zakučcu. Svečev pradjed Nikola je iz njega odselio u Herceg Novi gdje je sv. Leopold Bogdan rođen. Polutrkom su mladi nastavili uz Cetinu prema Omišu pa s križem na čelu povorke i pjesmom “Uđite s hvalama pred Gospoda” svečano ušli na početak župne Mise u Omišu. Misu je predvodio fra Ante Vučković, a kocelebrirali don Ljubo Bodrožić i sužupnik Don Ivan Banić. Okupio se velik broj mladih Omišana, a sviranjem i pjevanjem animirali su mladi iz Molitvene zajednice Božanskog Milosrđa koji su cijeloj organizaciji dali veliki doprinos.

Nakon Mise mladi iz Zajednice dijelili su mladima s PKP-a i svim župljanima lampione i svijeće koje su u molitvenom ozračju odnijeli na Vukovarsku ulicu na Priku, kao znak pijeteta i suosjećanja s Vukovarcima i križnim putem tog grada Heroja. Vukovarskom su mladi došli i do novog kompleksa župne crkve na Priku i u prostorima Molitvene zajednice Božanskog Milosrđa imali večeru i slavljenje s mladima iz zajednice. Mladi su dva sata neumorno pjevali i plesali s takvom radošću i lakoćom kao da nisu dva dana planinarili. Zajednica je organizirala i autobus za povratak sudionika prema Splitu, a mladi su dugo sabirali lijepe dojmove.

Pred ovaj Advent, slobodno su donijeli svoje brige, molitve, zahvale i prikazali ih zajedno Gospodinu kroz svoje korake baš kao što je On sebe prikazao za cijeli svijet! Prigrlili su radosno svoj † i hodali za Kristom! On daje smisao svakoj našoj patnji i križu. Na kraju Godine vjere mladi su pokazali vjeru da Isusov križni put ne završava Kalvarijom, već Uskrsom! Križ nije cilj, on je sredstvo za odškrinuti nebeska vrata – TO JE †! Gospodin je dopustio da se proslavi Njegovo ime u suncu koje je poslao, u riječi ohrabrenja kad ne možeš dalje, u prijateljstvima koja su se stvorila, u zajedništvu i povezanosti. A snaga? Nije je manjkalo. Pitate se kako? On je bio na djelu!

Najavljujemo i sljedeći, korizmeni planinarski križni put! Trasa je možda i ljepša i zanimljivija, ali još će malo ostati tajna. Životni je hod težak ako koračaš sam, zato prohodaj dio svog puta s nama! Produbi svoje shvaćanje patnje i stekni životnu radost za nošenje svog †!

Anteja Nakić, Duje Drnas

Galeriju fotografija sa 1.PKP Skac_St možete pogledati na ovom linku: 1. splitski PKP

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE