Od Ignacija tebi, čitatelju – 24. DAN


  • OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA

Neka milost i mir našega Gospodina Isusa Krista bude sa svima nama.

Primili smo tvoje zadnje pismo i zajedno s njim i preporuku koji su poslao za nas uzvišenom Gasparu Contariniu. Tvoj uzvišeni ujak tek što je pročitao pismo poslao je jednog od svojih službenika upravitelju sa zahtjevom da odbace naš slučaj, koji je došao pred njega. Nekoliko dana kasnije, cijeli je incident dovršen na način koji smatramo da je osobito doprinio Božjoj časti i dobru mnogih duša. Donesena je presuda da, nakon detaljne istrage, nije pronađeno ništa što je opravdalo optužbe niti u našem životu ni u našim učenjima.

Znamo da ovaj dokument neće biti dokaz protiv budućih optužbi. Nikad nismo željeli takvo izuzeće. Sve što smo željeli činiti jest obraniti svoju čast, ispravnost svojeg poučavanja i nevinost svojih života. Neka Bog da da nikad više ne budemo u nemiru kada nas nazovu neukim, nekulturnim, nevještim govornicima, ili čak ako kažu da smo zlobni, nepouzdani prevaranti. Ali bili smo ražalošćeni što su optužili da je samo učenje neistinito, jer ono nije naše, nego Božje i od Njegove Crkve.

Protiv Ignacija se digla oporba čije je optužbe želio riješiti pred upraviteljem Rima i papom. Peter Contarini i njegov ujak Kardinal Gaspar Contarini za njega su se zauzeli i ovim im pismom Ignacije izvještava o presudi i zahvaljuje za pomoć.

Pitanja za promišljanje:

  • Je li u čemu Bog za tebe providio dobar ishod nedavno?
  • U čemu je tebi potreban mir?

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE