Od Ignacija tebi, čitatelju – 10. DAN


  • KAKO NA TEBE UTJEČU INTRIGE I NEPRIJATELJSTVA?

Mojoj sestri Isabel u Kristu Gospodinu

U trećem pismu govorite o neprijateljstvima, intrigama i neistinama koje su kružile o Vama. Uopće me ne iznenađuje to, čak i da je lošije nego što jest. Jer čim ste odlučni poduzeti svaki napor da osigurate hvalu, čast i službu Boga, našeg Gospodina, objavili ste rat protiv svijeta, podigli ste svoju zastavu Njemu u lice i spremili se odbaciti ono što je uzvišeno prihvaćanjem onoga što je ponizno, prihvatiti neopredijeljeno čast i sramotu, bogatstvo i siromaštvo, ljubav i mržnju, dobrodošlicu i odbacivanje – jednom riječju, slavu svijeta ili sve nepravde koje vam mogu nanijeti. Ne možemo se mnogo bojati poruga ovoga života kada su ograničene na riječi jer sve riječi na svijetu nikada neće nauditi niti jednoj vlasi na našim glavama.

Što se tiče riječi dvostrukog značenja, čak i kad su pokvarene i štetne, ne mogu zadati ni bol niti zadovoljstvo osim ako su Vašom voljom tako primljeni. Ali ako želimo apsolutno živjeti u časti i zadržati poštovanje svojih susjeda, nikada ne možemo biti čvrsto ukorijenjeni u Bogu, našem Gospodinu, i bit će nemoguće da ostanemo nepovrijeđeni kad se sretnemo s uvredama. Dakle, zadovoljstvo koje sam jednom uzeo u pomisli na uvrede koje Vam je ponudio svijet, došlo je u ravnotežu zbog boli koju sam osjećao pri pomisli da morate tražiti lijek protiv te boli i patnje.

Neka se smiluje Majka Božja da čuje moju molitvu za Vas, a to je da se mognete susresti s još većim uvredama kako biste imali priliku za veće zasluge, pod uvjetom da ih možete prihvatiti sa strpljenjem i stalnosti i bez grijeha prema drugima, prisjećajući se još većih uvreda koje je Krist, naš Gospodin, trpio za nas. Ako otkrijemo da smo bez ovog strpljenja, imamo još više razloga da se žalimo, ne toliko na one koji su nas povrijedili koliko na svoje vlastite slabosti i senzualnosti i svoj neuspjeh da umiremo sebi i budemo poniženi kao što bismo trebali biti u stvarima ovoga svijeta.

Takvi ljudi nam omogućuju da steknemo dragocjenije blago koje svatko može osvojiti u ovom životu i veća bogatstva od bilo koga koja se mogu skupiti u ovom svijetu. Stoga radije bih svoju pažnju usmjerio na jedan svoj grijeh koji sam počinio, nego na sva zla koja mogu biti rečena protiv mene.

Ovaj dio pisma je odgovor na treće Isabelino pismo. Ignacije ju pokušava ohrabriti da nastavi biti strpljiva u kreposnu življenju.

Pitanja za promišljanje:

  • Kako doživljavaš nepravde koje ti se nanose?
  • Misliš li radije o svojim ili tuđim grijesima?

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE