Obrana ili napad?


Evanđelje: Mk 6, 17-29

Unutar koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau prisilni rad je bio kontroliran od strane logoraša s povećanim statusom tzv. kapoi. Kapoi su mogli biti i muškarci i žene. Povijesne činjenice govore kako su žene kapoi bile višestruko okrutnije, strože i grublje prema podređenim logorašima u usporedbi s muškarcima kapoima.
Bog je ženi podario nježnost, brižnost, požrtvovnost. Učinio ju je nositeljicom života, te ju je naoružao jednim važnim oružjem – emocionalnom inteligencijom. Izložena prirodnim situacijama – brizi za obitelj, odgoju djece, držanju četiri ćoška kuće, žena to oružje može vrlo mudro upotrijebiti.

S druge strane, u neprirodnim situacijama, žena taj dar iskorištava, a o tome svjedoče i Herodijada i njena majka i brojne žene kapoi. U takvim situacijama ženina nježnost, brižnost i emocionalna mudrost, prelaze u grubost, okrutnost, emocionalno manipuliranje i gubitak granica.
Tako je to sa oružjem. Može služiti za obranu ili za napad. Uporaba ovisi o okolnostima, akteru i njegovoj slobodnoj volji.

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE