Muškarci, za što se borite?


Zamislite sa mnom na trenutak sljedeću situaciju: godina je 1941., Saveznicima treba pomoć da poraze Hitlera i sile Osovine. Svaki dan nacisti ubijaju tisuće ljudi, puštajući diljem svijeta zlo s lanca na brutalan način. Kako odmiče svaki novi trenutak rata, još jedan otac, majka, sestra, brat bivaju poslani u plinsku komoru. „Hitan slučaj“ je za ovu situaciju preblag izraz.

Saveznicima je potrebna pomoć, trebaju još vojnika. Čim čuju poziv, žene su te koje se odazivaju na njega. One viču: „Pošalji mene! Ja ću vježbati. Ja ću se boriti. Ja ću jurišati na obale Normandije. Ja ću poraziti neprijatelja, a ako treba, dat ću i svoj život kako bih spasila živote drugih ljudi.“ Unatoč zaprekama, oni dozvole ženama da se bore u ratu.

Srećom, ovo se nije dogodilo u stvarnosti. Kada je došlo vrijeme za odlazak u rat, nitko nije mogao zaustaviti mladiće da se bore. Kradomice su odlazili po noći da se pridruže vojsci, protivno volji svojih roditelja. Znali su da se možda neće vratiti. Bili su prestravljeni, no učinili su to. Učinili su to jer je vrijedilo.

Da se naši muškarci nisu odazvali, ne bismo pobijedili u ratu.

Od II. svjetskog rata dogodila se smjena dvaju naraštaja. Od „baby boom” do „millennials“ generacije živimo u razdoblju koje je, moguće, najprosperitetnije razdoblje u ljudskoj povijesti.
Rat je i dalje u punom jeku, no to je rat koji vrlo lako može proći nezapaženo.

Muškarci, trebamo vas. Postoji jedan neprijatelj koji vas želi natjerati da zaboravite da je stvaran: đavao. On postoji i on vas mami blještavilom „studentskog načina života“ dok malo po malo demontira naše društvo, oskvrnjuje Crkvu i feminizira vas pomoću napasti da budete bezbrižni. Zašto bismo se trebali boriti za dobro našega društva kada je tako lako ne činiti ništa?

Kao vaša sestra u Kristu, ovdje sam da vam kažem da se toliko mnogo predivnih žena bori. Potrebni ste nam i vi u ovoj borbi!

Stoga vas molim da učinite sljedeće:

Odlučite se za Božju slavu umjesto vlastite slave. Jedino je Božja slava vječna. Mladići, vi ste u poziciji da možete napustiti fakultet i proslaviti se, no umjesto toga odlučite se za to da proslavljate Boga. Dajem vam riječ, taj način je bolji. Njegovi su planovi bolji, Njegova je slava bolja. Molim vas da svoje planove usmjerite na Njega, a ne na sebe.

Borite se za svoju generaciju. Sjećate se rata o kojemu sam vam maloprije govorila? Možda ne vidimo da je prava bitka u jeku, no njezine su žrtve posvuda. To smo mi. Otvorite oči, pogledajte svoje vršnjake: više ne znamo koja je naša svrha. Bez sumnje, Gospodin vas zove da se borite za obnovu naše generacije i iscjeljenje našega društva.

Nema boljeg načina da odgovorimo na ovaj poziv od toga da se zapravo punovremeno pridružimo bitci: u molitvi, nasljedovanju Krista i susretima s drugim ljudima Bog te možda zove na to da postaneš punovremeni misionar te se vratiš u svoj kutak u svijetu naoružan za pobjedu.
On zna tvoje izlike, tvoje grijehe, tvoje strahove. Možda su oni i opravdani, no nisu dovoljni, i svakako te ne bi trebali sprečavati u tome da kažeš svoje da. Pomisli samo kako bi Bog mogao djelovati preko tebe ako bi Mu samo to dopustio?

Muškarci, dokle god nam nedostaje muškog vodstva u Crkvi, nećemo ponovno pridobiti naše društvo. Naraštaj koji se borio u II. svjetskom ratu poznat je pod nazivom „Najbolji naraštaj“ jer su se odazvali i rekli „da“ služenju potrebi svojega vremena. Danas ne bismo bili slobodni da nije bilo žrtve tih plemenitih muškaraca.

Treba nam nova generacija najboljih muškaraca. Možemo li računati na tebe?

Prevela i prilagodila: Maja Dukmenić
(C) Copyright 2017 Loyola Press. Sva prava pridržana. Korišteno s dopuštenjem focusoncampus.org

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE