Moliti za ono što želimo


Koliko se sjećam, dok je moja vjera još u povojima u djetinjstvu bila, zatim u pubertetu, pa čak i na početku zrelih godina, nisam imala hrabrosti moliti Boga za ono što sam željela. Mislila sam da će grijeh i sebičnost okaljati moje prirodne čežnje. U svakom slučaju, naučena sam da potiskujem svoje prirodne želje i da se naučim moliti za ono što bi Bog htio da imam, a to uključuje odnose bez ikakvih sukoba, spremnost da rado poštujem autoritet i služim drugima, razvijanje plodova Duha Svetoga u mom životu te sve veća sposobnost širenja Radosne vijesti kroz aktivno sudjelovanje u crkvenom životu.

Ranije, kada smo bili u nevolji, molili smo za pomoć. Kada smo bili bolesni ili su naši bližnji bili bolesni, molili smo Boga za ozdravljenje. Isto tako, molili smo Boga da nas oslobodi od negativnih emocija poput srdžbe i tjeskobe. Gledajući na našu prijašnju molitvu s današnje pozicije, vidim da je ona uglavnom bila obrambena, odnosno, to je bio beskonačni niz molitava za izbavljenje od životne situacije u kojoj smo se u tom trenutku nalazili.

Sv. Ignacije, ali i mnogi drugi sveci i mudraci, naučili su me kako da promijenim svoj pristup prošnjama, odnosno molitvama u kojima molim Boga za nešto određeno. Najprije iskreno sagledam svoj život i zatim molim Boga za ono što želim i što mi treba. Pustim moje prave želje da naviru te ih izgovorim kako bi ih mogla razmotriti zajedno s Bogom. Ponekad se dogodi da, dok razmatram neku molbu, shvatim da ona zapravo skriva onu pravu čežnju koja je i dalje duboko zakopana u mom srcu, kao da se boji isplivati na površinu.

Kada bi molitva bila samo transakcija, mogli bismo redom izložiti svoje prohtjeve i nadati se najboljem. No, molitva u svojoj srži ne bi trebala biti tako suhoparna, tako poslovna. Molitva je zajedništvo Boga i molitelja. U molitvi se Duh Sveti može spustiti na mene i na ono za što se molim, pa se ja tako mogu odmoriti u Božjoj ljubavi, ostaviti sve svoje strahove i sumnje, sagledati iz šire perspektive moju situaciju i ono što se događa u meni i surađivati s Bogom.

Bog nas poziva da damo svoj doprinos u trajnom stvaranju ovoga svijeta. Molitva mi daje priliku da mogu sudjelovati u božanskom djelu koje se odvija u meni i oko mene. No ne mogu to činiti dok ne oslobodim svoje srce i razbistrim svoje misli. Počnem molitvu riječima: „U redu, želim ovu stvar. Što ti misliš o tome?“ I tako krene razgovor, a na kraju ponekad shvatim da je ta moja želja potpuno ispravna, da se Bogu sviđa i da je to predivna molitva. A ponekad, pak, shvatim da me moje srce prevarilo ili da me neprijatelj moje duše gura prema nečemu, zbog čega očajnički želim imati ono što je vjerojatno nebitno ili što mi čak može naškoditi.

Ne smijemo se bojati moliti. Ne smijemo se bojati biti iskreni u molitvi. Ne smijemo zanemariti ono što se događa u nama. Dobra je molitva ona u kojoj kažemo Bogu ono što iskreno želimo i čemu se nadamo.

Međutim, Ignacije često naglašava da prije svake pojedine prošnje trebamo moliti za slobodu duha da možemo primiti ono što nam Božja ljubav pruža. Ja se trenutno, između ostalog, molim da mogu prihvatiti sve ishode kakvi god oni bili kako bih, bez obzira na to što se dogodi, mogla i dalje čvrsto vjerovati da me uvijek prate Božja ljubav i milost te da ću biti blagoslovljena bez obzira na to hoće li moja molitva biti uslišana.

Uostalom, ako molim za Božju prisutnost, znam da je ta molitva već uslišana.

 

Prevela i prilagodila: Maja Dukmenić
Autor: Vinita Hampton Wright
(C) Copyright 2017 Loyola Press. Sva prava pridržana. Korišteno s dopuštenjem IgnatianSpirituality.com

Imaš mnogo odluka za donijeti? Mnoštvo stvari koje ti leže na srcu, ali se ne možeš suočiti s njima? Donosimo ti moguće oruđe za dolazak do rješenja – ‘Vikend odlučivanja’.

Bez obzira razmišljao oko izbora svog životnog poziva, osobe tvog života, studija, nekog angažmana, veće promjene svog života… ovo je vikend za tebe!

Uzevši kao polaznu točku izbor koji želiš učiniti, možeš se osvrnuti na prošlost i prepoznati ono što si do sada proživio, imenovati uvjete pod kojima će tvoje odluke bile slobodne, potražiti što o tome kaže Evanđelje i što savjetuje kršćanska tradicija.

Prijaviti se možeš na PRIJAVNICU.

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE