Mir i Božja volja


Jeste li ikada čuli da netko kaže: „Mir proizlazi iz vršenja Božje volje“? Ponekad mi se čini da je to najluđa izjava koju sam ikada čula, pogotovo onda kada pokušavam vršiti Božju volju, no to takne mnoge ljude u živac ili izazove negodovanja ili, pak, dovede do unutarnjih dvojbi.

Vršenje Božje volje u nekim je trenutcima sve samo ne mirno. Dovoljno je samo pogledati Isusa dok trpi neizrecivu bol za vrijeme svoje Muke da shvatimo kako vršenje Božje volje ne znači uvijek osjećati mir bez imalo boli.

Ako se odazovemo na Božji poziv, to ne znači da će se svaka osoba oko nas složiti s našom odlukom. Ako odlučimo slijediti Božju volju, to ne znači da ćemo u životu biti pošteđeni uvreda, izdaja, boli ili remećenja rutine u našemu životu. Zbog evanđeoskih vrijednosti ponekad ćemo naletjeti na protivljenje bližnjih, što zna biti zastrašujuće i uznemirujuće i tada osjećamo sve samo ne mir.

To je pravi test naše vjere. To je trenutak kada logika našega ljudskog mozga ne može izraziti riječima ono što naše srce savršeno razumije – da mir doista proizlazi iz vršenja Božje volje. Dok obećaje da će im dati Duha Svetoga, našeg Branitelja, Isus govori svojim učenicima:„Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši.“ (Ivan 14,27)

Premda u našemu životu postoje ljudi koji neće razumjeti taj osjećaj, mi ga razumijemo. Mir dolazi od Boga i od vršenja onoga što Bog od nas traži. U trenutcima kada sumnjam u to, čvrsto se oslanjam na pravila za razlučivanje koja nam donosi sv. Ignacije kako bih mogla zamijetiti unutarnja previranja, tihu utjehu u nutrini i unutarnji mir koji je prisutan onda kada učinim korak naprijed i kada kažem „da“ Božjoj volji.

Ponekad ni meni to nema smisla, no veoma sam zahvalna na svim onim trenutcima kada mogu reći: „Iako to nema nikakvog smisla, ja u ovom trenutku osjećam mir“. Tada vrlo dobro znam da je to Božja milost. To je onaj mir koji svijet ne može dati.

Prevela i prilagodila: Maja Dukmenič
Autor: Becky Eldredge
(C) Copyright 2017 Loyola Press. Sva prava pridržana. Korišteno s dopuštenjem IgnatianSpirituality.com

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE