LJETNI ŠALABAHTER

Iz knjige: Ljubav je zaista neslomljiva - p. Luka Rađa


Što si čuo i što ćeš čuti, zaboravit ćeš. Doktrinarni i moralni priručnici koje si memorirao, uminut će. Sol kojom si duhovnim poučcima sebi i drugima pamet solio, obljutavit će. I čime češ je osoliti?

Bez ičeg ćeš ostati ako u sebi Izvor ne iskopaš. Sjeti se da usta ne govore iz punine pameti već iz punine srca. Vrijeme je zrelosti. Vrijeme da se naučiš kretati u slobodi, po cijenu i da padneš. Čulo se ove godine na našim susretima: “Smije li se čitati Paula Coelha? Smiju li se momak i cura ljubiti? Smiju li se slušati piratski CD-i? Mora li kršćanin moliti zeleni škapular? Mora li pipati stope svetoga Ante?“
A joj, dosta, dosta više s tim. Dosta je slovkanja, dosta nasljedovanja ikog doli Božjeg glasa u sebi. Apsolvirao si valjda već da sloboda ne znači anarhiju, uočio da iskustvo Crkve dobro dođe. Asimilirao riječi: “Ako vas Krist ne oslobodi, ne dajte se ponovo u jaram ropstva.”

Savjest je bitna – sve ostalo je ispiranje mozga.

Ljubav prema Bogu je važna, a to kako će tko tu ljubav izraziti – sporedna je stvar. Ipak radi reda u kući, ne gnjavi one oko sebe. Odglumi koji put. Jer lako je s Bogom, teško s ljudima. Bog sve razumije, ali ne i ljudi. Njemu ne treba ugađati, a ljudima tu i tamo treba – čisto da se ne trošiš na sporednosti.

Čuvaj se oholosti kao vraga paklenskog. Uči od vode koja uvijek teče dolje, uvijek bi se skrila – i zato je od sviju omiljena.

Zapamti: nitko ti oduzeti ne može ono što stvarno jesi, kao što ni sa svojim prenemaganjem ništa dodati ne možeš – osim što možeš ispasti smiješan.

Ako si u ispitima, sretno! Ali i oprezno s onim poučkom: “Bolje se pet minuta crveniti, nego pet dana učiti.“ I ne zaboravi se odmoriti, ta ljeto je.

Konačno šaljite e – mailom jedni drugima pjesme a ne viruse. Evo jedne iz mog inboxa:

” Radi kao da ne trebaš novac.
Voli kao da nikad nećeš biti ranjen.
I pleši kao da te nitko ne gleda.“

 

Od srca, p. Luka Rađa

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE