Koračati kroz korizmu s uskrslim Kristom


Približavajući se kraju ignacijanskih duhovnih vježbi netom prije početka korizme, upitala sam svog prijatelja svećenika: „Kako bih se trebala iz radosti Uskrsa vratiti natrag na korizmu?“ On me podsjetio da je Isus zauvijek uskrsnuo i da je živ. Trebamo uvijek u sebi nositi radost uskrsloga Krista. Meni je teško spojiti Uskrs i korizmu tim redoslijedom. Naravno, Bog nema nikakvih problema s time jer On je vječan – vječno je prisutan, vječno umire, vječno je uskrsnuo. Jedino ja, u svojoj ljudskoj ograničenosti, imam problema s ovim konceptom.

Promišljala sam o tome što bi trebalo značiti „koračati kroz korizmu s uskrslim Kristom“. Sjetila sam se da prvi učenici nisu odmah prepoznali Isusa nakon uskrsnuća. Nisu prepoznali uskrslog Krista ni dok je koračao s njima na putu u Emaus, ni dok su pekli ribu uz obalu. Gledali su ravno u Njega, no njihove oči nisu opazile da je osoba koja stoji ispred njih Isus. Odvijao se čitavi proces tijekom kojega su se oči njihovih srdaca otvorile. Provodeći vrijeme s uskrslim Kristom i slušajući Njegov glas, oni su polako postajali svjesni Njegove prisutnosti. Čini se da bismo, ako pozovemo uskrsloga Krista da nam se pridruži na našem putovanju kroz korizmu, ove korizme mogli doživjeti čak i dublje iskustvo. Provodeći vrijeme s Njime i slušajući Njegov glas, možda se i nama ponovno otvore oči srca.

Stoga ove korizme molim:
Dođi, Gospodine, koračaj uz mene kroz ovogodišnju korizmu.
Dođi, daj da osjetim Tvoju prisutnost, čujem Tvoj glas.

Otvori oči mog srca.
Rasvijetli u njemu sve one zakutke vječne korizme gdje nisam dopustila Tvojoj Ljubavi da uđe. Pomozi mi da otvorim te zakutke.
Iskorijeni ono što je suvišno i napravi mjesta za radost.

Otvori oči mog srca da mogu vidjeti Tebe u onima s kojima živim, radim i hodam.
Dođi u one Golgote i u sve ono što je slomljeno u meni,
U međuljudske odnose,
U svijet koji nas okružuje.
Podaj nam potrebu za pomirenjem
I ozdravljenje koje pruža Tvoje uskrsnuće.

Otvori oči mog srca da mogu vidjeti Tebe u onima čiji je put kroz Getsemani dug.
Dopusti mi da Te s njima slijedim.
Ostani s nama, podsjećaj nas.
Ulij u nas tihu sigurnost nade u radost Uskrsnuća.

Prevela i prilagodila: Maja Dukmenić
Autor: Rebecca Ruiz
(C) Copyright 2017 Loyola Press. Sva prava pridržana. Korišteno s dopuštenjem IgnatianSpirituality.com

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE