Kako se pripremati u Velikom tjednu


Veliki tjedan je uzvišeni tjedan u kojemu se posvećujemo molitvi i postu. On uključuje vazmeno trodnevlje: Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno bdijenje. Tijekom ova tri dana prisjećamo se, a kroz molitvu i sudjelujemo u Isusovoj posljednjoj večeri s Njegovim učenicima, Njegovom uhićenju, suđenju i smaknuću, dugom danu tišine (Velika subota), kada je Njegovo tijelo počivalo u grobu, te Njegovom uskrsnuću na Uskrs. Mnoga čitanja iz Svetoga pisma koja prate muku, smrt i uskrsnuće Kristovo daju nam mnogo materijala za promišljanje i molitvu.

Nažalost, ostatak svijeta neće se zaustaviti niti usporiti da bi nam pružio dodatno vrijeme za ovo bogoslužje i odlazak u crkvu. Možda imamo sreće pa će nam poslodavac dati slobodan dan na Veliki petak. No svakodnevni život ide dalje i naše su misli zaokupljene mnoštvom drugih priča zbog kojih priča o Isusu može pasti u drugi plan.
Kako možemo sačuvati prostor svete tišine? Kako se možemo pripremati u Velikom tjednu, osobito ako ovaj put nećemo sudjelovati u svim prigodnim crkvenim bogoslužjima?

Evo samo nekoliko prijedloga. Nadam se da će vam barem jedan ili dva od njih biti od koristi.

1) Odvojite svaki dan malo vremena za slušanje glazbe koja će vam pomoći da usporite svoj ritam. Nebitno o kojoj je vrsti glazbe riječ – o crkvenim pjesmama, jazz glazbi, tradicionalnoj glazbi, simfonijskim skladbama, pjesmama s riječima koje imaju posebno značenje ili skladbama koje su samo instrumentalne – dokle god vam slušanje pomaže da dišete sporije i uronite dublje u svoj duh.

2) Pripremite barem jedno jelo za svoje ukućane s posebnom pažnjom (ili, ako živite sami, za sebe i pokojega gosta) te se pobrinite da svi zajedno sjednete za stol i jedete. Ne mora to biti otmjeno ili skupo jelo. To može biti prabakin recept za juhu ili neki domaći kruh koji stvara poseban ugođaj šireći svoj miris kroz cijelu kuću.

3) Odaberite jedan izvještaj o muci iz bilo kojeg Evanđelja i pročitajte ga naglas tijekom tjedna. Nemojte pokušavati otkriti ništa novo i nemojte očekivati duboko iskustvo. Jednostavno pročitajte tekst i zamolite Boga da vam pomogne kako bi ove godine taj tekst zaživio u vama više nego ikada prije.

4) Dok sjedite – možda na kraju dana, dok se pokušavate opustiti ispred televizora u vašem omiljenom naslonjaču – pokušajte nacrtati obilježja Velikoga tjedna. Poslužite se bilo kojim papirom i (kemijskom) olovkom koju imate pri ruci te nacrtajte nešto u vezi sa simbolima koji za vas imaju određeno značenje: križ, ljiljan, kruh, kalež, stol, vrt, ruke, lica, cesta…

Prevela i prilagodila: Maja Dukmenić
Autor: Vinita Hampton Wright
(C) Copyright 2017 Loyola Press. Sva prava pridržana. Korišteno s dopuštenjem IgnatianSpirituality.com

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE