Kako ljubav boli?

phr_s0peof0-milada-vigerova-973x649

 

Ne koliko, ne zašto, ne zbog čega, nego kako, na koji način?
Netko je jednom rekao kako svi govore da ljubav boli, ali da to nije istina, već da bole usamljenost, odbijanje, gubitak nekoga i ljubomora.
Taj netko smatra kako svi miješaju te stvari s ljubavlju, ali da u stvarnosti, ljubav je jedina stvar u ovome svijetu koja uklanja svu bol i čini da se ljudi ponovno osjećaju divno.
Taj netko zaključuje: „Ljubav je jedina stvar u svijetu koja ne boli.“

No je li to točno?
Što je ljubav? Kako nastaje? Tko nam ju nudi i na koji način?

Ljubav… Možda sam u krivu, ali ne nastaje li istinska i prava ljubav upravo u boli? Nije li naš Otac iz ljubavi prema nama poslao svoga Sina da nas otkupi? I nije li taj Sin u teškim mukama umro za nas?
Ljubav… Možda sam ponovno u krivu, ali nije li bit ljubavi da ljubimo i onda kada nismo ljubljeni? Da je naša ljubav ono radi čega „jesmo“, radi čega postojimo? Ono nešto uzvišenije od pukog osjećaja idile?
Ljubav… Kako ljubav, dakle, boli? Jer ljubav boli, ona jako boli… Prava istinska ljubav boli. Pitajte Isusa ako meni ne vjerujete. No cilj Isusove bolne ljubavi bio je da umre za naše grijehe, da nas privede k Bogu.

Koji je onda cilj naše ljudske ljubavi? One ljubavi koju svaki dan spominjemo kad kažemo „volim te“ dragoj nam osobi. Eh da, kako ta ljubav boli?

U ruci trenutno držim jedan križić, tako malen a meni tako bitan… Križić napravljen od meni jako dragog para ruku, voljenoga para ruku… Što kada volimo pogrešan par ruku? Boli li ta ljubav? Boli! No možda to i nije pogrešan par ruku, nije niti bitno, bitno je da ljubav i ponovno boli.

Ljubav boli kada volimo, a nismo voljeni jednako.
Ljubav boli kada oni koje najviše volimo čine pogrešne stvari.
Ljubav boli kada je netko naš blizak bolestan ili premine…
Ljubav skoro stalno boli jer to je ljubav.

Najljepši dio ljubavi je da svaka bol koju osjetimo u ljubavi čini tu ljubav još uzvišenijom nego išta drugo što je dio čovjeka. Upravo zato, u najvećoj boli, Isus umire za nas. Postoji li išta uzvišenije od toga?

Ako je Isus mogao u ljubavi umrijeti za nas, možemo li mi voljeti druge u boli? Možemo!
Pa kako onda ljubav boli?
Boli na tisuće načina i boli skoro svakoga dana, neprestano…
No to i jest bit ljubavi. Lako je ljubiti dok je sve u redu, ali kada ljubav boli… tada samo najhrabriji ljube!

Ovčica

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE