Jesam li ja razborit?


Jedan iz grupe Pravedni se našao u promišljanju o razboritosti … Je li se našao razborit ili ne saznajte u nastavku.

Jesam li ja razborit?
Pa naravno. Koliko sam samo puta razborito postupao kada me naljute, a ja odlučim biti veći i ne svađati se. Koliko sam samo puta razborito se na vrijeme pripremio za kolokviji i olako se riješio brige ispita. Pa da, vjerujem da sam razborit.
Što je razboritost? Pa zar nije ona krjepost koju su nosile mudre djevice zajedno sa uljem u svjetiljci.
Trajna spremnost za prepoznavanje dobra za drugoga?
Aha. Hmm…jesam li ipak razborit?

Moje srce treba biti razborito, ne moj um. Moje srce mora znati prepoznati i tražiti dobro, da se može neprestano i ispravno dati drugome. Jer moj um je sebičan, i ta razboritost vrlo lako postane lukavost, u službi mene samoga. No, ako je razboritost uliveni dar, kojeg stječem samo milošću Božjom, što mi je činiti da me Gospodin daruje. Moramo zatomiti svoju sebičnost, ukrotiti svoje strasti, činiti dobro prema drugome, jer tako postajemo radosni i bogati.
Ali, nisam li onda sebičan samim time što činim dobro prema drugome kako bih ja bio radosniji?
Oh, kamo li mi draže sebičnosti od svih, ako činim nešto kako bih bio bliže Gospodinu. Jer sa razboritošću se ne rađamo, ona nam je darovana po Duhu Svetome. Ali zato je Božja ljubav u nama od početka. Ali ljubav bez djela nije ljubav, kao ni djela bez ljubavi. Naš odgovor na Božju Ljubav mora biti ljubav pa makar je i ne poznavali istinski jer kada činimo djela dobra, otkrivamo, malo po malo, Božju Ljubav u nama. Učimo se biti božanskiji. Pripravljamo svoju dušu na to da djelotvorno primi milost Duha Svetoga.
Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce. Mt 6, 19-21.
Ako netko svoju sreću traži isključivo u stvarima ovoga svijeta, on vrši nasilje nad njihovom pravom upotrebom i razara od Stvoritelja željeni red. Bog ne može stanovati u niti jednom ljudskom srcu koje je zaglibilo u nesređenoj, niskoj i besmislenoj ljubavi. Nitko ne može služiti dvojici gospodara, jer ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti, ili će uz jednoga pristajati, a drugoga prezirati.
Zato dakle, podajmo caru carevo, a Bogu Božje.

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE