Izlet na Sljeme

2013-6-13_izlet_na_sljeme

U subotu 8.6. održao se zadnji izlet SKAC-a u ovoj sezoni. Prijetnja kiše i pljuskova nije spriječila da se tog jutra pred tunelom u Gračanima okupi dvadeset i pet odvažnih ljubitelja ovih sljemenskih pohoda. Izlet je ujedno bio i neformalni završetak prve godine programa Effata.

Nakon uvodne molitve koju je predvodio animator Stanko zaputili smo se šumskim putem prema vrhu. Bila je to prilika za druženje starih prijatelja i upoznavanje novih ljudi. U takvoj ugodnoj atmosferi, nakon dva sata laganog uspona, stigli smo na Činovničku livadu u podnožju samog vrha. Nakon kratkog hvatanja daha u podne smo imali ručak koji je poprimio oblik agapea – svatko je izvadio sve što je ponio sa sobom i raširio po stolovima na rubu livade. Skakutalo se od stola do stola i slagale su se najdomišljatije gastronomske kombinacije. Pri kraju ručka složeno je malo iznenađenje za Ivanu koja je taj dan slavila rođendan. Od šarolikog izbora slatkiša složena je improvizirana torta, izvadio je Tomo i gitaru te je uz pjesmu nastavljena zabava.

Nakon odmora animatori su podijelili ekipu u četiri manje grupe te smo se raštrkali po livadi. U grupama se radio Lectio Divina – meditativno čitanje Svetog Pisma s naglaskom na uviđanje što evanđeoska poruka govori nama trenutno u životu. Čitan je dio iz Isusovog govora na gori o pouzdanju u Božju providnost (Mt 6,25-34). Nakon uvoda i osobnog razmatranja nad tekstom u grupama su podijeljeni vlastiti uvidi i iskustva kroz koja su svi međusobno bili obogaćeni.

Po povratku svih grupi bacili smo se na igru „tabu”. Kroz smijeh i uzbuđenje najdomišljatije riječi su se objašnjavale, glumile i dočaravale na sve moguće načine. Kako je popodne prolazilo ljudi su se u manjim grupama opraštali i kretali doma, ali se posljednja uporna ekipa zadržala cijelo poslijepodne te je kroz priču i smijeh uživala u ljepoti prirode oko nas i predvečer smo se spustili u Zagreb.

U svakom slučaju, jedva se čeka prvi jesenski pohod na Sljeme…

Ivan Pavlović

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE