IZLET MINISTRANATA U KARLOVAC, KRAŠIĆ I PRIBIĆ


Na blagdan Svetog Josipa radnika (1. svibnja, utorak) mi, SKAC-ovi ministranti pod vodstvom našeg dragog voditelja, isusovačkog bogoslova Zlatka Brauchlera, putovali smo u Nacionalno svetište Svetog Josipa u Karlovcu. Išli smo na poseban način prikazati sebe i našu službu najvećem uzoru marljivosti i poslušnosti, zaštitniku Katoličke Crkve i zaštitniku naše Domovine – Svetom Josipu. Pod okrilje prečistog Djevičinog zaručnika i muškarca kojemu je dana milost poučavati, odgajati i na vlastitim rukama nositi samog Krista preporučili smo cijeli SKAC, cijeli naš hrvatski narod i na poseban način naše ministrantsko zajedništvo i službu.

Nakon svete misne žrtve kojoj smo zajedno prisustvovali s rijekom hodočasnika koja se to jutro slila u Karlovac, u svetištu nas je ljubazno i toplo primio sam rektor svetišta, monsinjor Antun Sente, koji nas je upoznao sa svetištem i povijesnim okolnostima njegova nastanka. Nakon ručka izmolili smo se pred križem za Domovinu i pripremajući se za polazak nismo mogli odoljeti a da se ne zaigramo i proveselimo. Tako je naš posjet Svetom Josipu završio uz mnoštvo smijeha, radosti i veselja, a od dobacivanja frizibijem smo se teško odvojili.

Međutim, našu službu nismo samo preporučili svetom Josipu. Naime, posjetili smo i Krašić, mjesto našeg ljubljenog kardinala, blaženog Alojzija Stepinca. Naš narod je uistinu blagoslovljen njegovim uzorom bezuvjetne ljubavi prema Bogu i odanosti Crkvi. Vlč. Ivan Vučak, župnik Stepinčeve župe Presvetog Trojstva, proveo nas je kroz župnu crkvu i sobu u kojoj je naš blaženik proveo zadnje dane. Posebno me se dojmila ta njegova soba. Odisala je svetom skromnošću duhovnog diva, odanog sluge i vjernog prijatelja. S prozora te sobe naš dragi pastir kardinal Stepinac razgovarao je sa svojim župljanima, pozdravljao ih i blagoslivljao, a djeci koja su ga dolazila pozdraviti davao je bombone. Sve to ni metar od oltara na kojem je Krist uprisutnjivao svoju svetu žrtvu kroz ruke našeg blaženog kardinala kada je bio onemogućen to činiti u crkvi. Tom prigodom posebno sam molio za naše pastire, da ih naš blaženi Alojzije zagovara kod Boga. Na odlasku smo se upoznali s vojnim ordinarijem u miru, biskupom Jurjem Jezerincem, koji nas je radosno pozdravio i blagoslovio.

Nedaleko od Krašića posjetili smo Pribić, rodno mjesto još jednoga našeg duhovnog velikana i pastira – kardinala Kuharića. Tamo smo posjetili grkokatoličku župu Blagovijesti gdje nas je vlč. Nenad Krajačić srdačno primio i upoznao s poviješću njegove župe. Nakon molitve našoj presvetoj Majci koju naši grkokatolici redovito mole, vlč. Krajačić odgovarao nam je na mnoštvo naših pitanja o istočnom obredu i tradiciji, čije nam blago svjedoči o produhovljenosti naših obreda i liturgije. Kasnije nas je velečasni ponudio domaćim pićem i hranom.

Zaključak? Ovo mi je svakako jedan od najboljih izleta u životu, prvenstveno zbog naravi samog izleta – duhovnog rasta i jačanja zajedništva nas ministranata pod okriljem prečistog Svetog Josipa, Kristove i naše Majke – Bogorodice Marije i našeg vjernog uzora i pastira – blaženog Alojzija kardinala Stepinca. Međutim, ovaj izlet je u meni probudio duboki osjećaj zahvalnosti Bogu na momcima s kojima sve radosnije služim Bogu i koje bez zadrške mogu nazvati svojom braćom. Bogu sam posebno zahvalan na našem bogoslovu Zlatku. On nas sve okuplja i bratskom ljubavlju vodi i jača. Sav posao oko organizacije je obavljao savjesno i s neizbrisivim osmijehom na licu i tako za nas priredio nezaboravno putovanje ispunjeno snažnim uspomenama.

Umorni, ali duhovno ispunjeni i čvršće povezani, zaputili smo se natrag u Zagreb. Putem smo izmolili krunicu našoj Gospi i započeli devetnicu blaženom Ivanu Merzu, apostolu mladeži, čijem se skorom spomendanu neizmjerno radujemo.

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE