ISTINA O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI
U sjeni nedavnih događanja čini se da je Istanbulska konvencija pala u zaborav. Što je Istanbulska konvencija i zbog čega je problematična? Često se može čuti kako je Istanbulska konvencija tu da bi zaštitila žene. Je li to sve ili se pod krinkom zaštite nemoćnih žele upakirati i ideologije koja su u sukobu s Hrvatskim tradicionalnim vrijednostima? Je li katolici zbilja nemaju problem sa obiteljskim nasiljem, a pogotovo s nasiljem nad ženama kako se često nameće u lijevim i feminističkim medijima? O svemu tome razgovarali smo s gospođom Kristinom Pavlović iz udruge Teen Star i građanske inicijative Istina o Istanbulskoj.

 

Možete li nam predstaviti vašu udrugu Teen Star?

Udruga Teen Star bavi se cjelovitim spolnim odgojem mladih i već smo dvadeset godina prisutni. Na početku smo program provodili u školama te bili prisutni u šezdeset škola u Hrvatskoj kao izvanastavna aktivnost. Nakon početnog uspjeha na naš program počinju napadi s lijevo liberalne scene kojima smo tada zasmetali. Nakon napada u medijima na naš program dosta je ravnatelja odustalo od provođenja programa Teen Star u školama.

Ali, još uvijek ste aktivni?

Da. 2006. godine javili smo se na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za program Zdravstvenog odgoja kao novoosnovana udruga Glas roditelja za djecu (GROZD). To je bio naš prvi veliki projekt i na kojem smo bili uvjerljivo najbolji. Unatoč našem rezultatu napravljen je veliki pritisak na Ministarstvo od strane feminističkih udruga i nekih političara s ciljem sprječavanja provođenja programa. Iako je eksperimentalna provedba pokazala izvanredne rezultate i kod učenika, roditelja i nastavnika, zbog političkog pritiska, on se prestao provoditi.
Od 2012. počeli smo s novim edukacijama Teen Star voditelja koji program više ne vode u školama nego u župama. U suradnji s biskupijama uspjeli smo educirati 350 Teen Star voditelja koji u sklopu priprave za krizmu govore s mladima o spolnosti.

Možete li nam detaljnije objasniti građansku inicijativu Istina o Istanbulskoj i zašto joj se protivite?

Istanbulska konvencija kraći je naziv za Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Vijeće Europe prihvatilo ju je 2011. u Istanbulu. Opasna je jer s jedne strane ima veliku pravnu snagu. Ona ima status međunarodnog ugovora i time je pravno jača od nacionalnih zakona. Države koje ju ratificiraju trebaju svoje ostale zakone podrediti i prilagoditi zahtjevima Konvencije.
S druge strane pod krinkom zaštite žena od nasilja uvodi pojam roda i rodnu ideologiju u zakone.

Je li hrvatska javnost dovoljno upoznata s Istanbulskom konvencijom?

Upravo smo pokrenuli građansku inicijativu Istina o Istanbulskoj iz razloga što ljudi nisu dovoljno upoznati njome kao i sa posljedicama koje bi eventualno mogla donijeti u Hrvatsku.

Što je ustvari rodna ideologija i zbog čega je problematična?

Rodna ideologija razdvaja spol koji je određen rođenjem od roda koji je umjetno stvoren pojam koji bi trebao značiti društveni aspekt tog spola. Rodna ideologija tvrdi da iako smo rođenjem muškarac ili žena mi možemo izabrati kojeg smo roda. Makar sam žena, mogu izabrati muški rod ili obrnuto. Osim toga tu se nalazi i do šezdeset različitih rodnih identiteta s kojim bi se mogli poistovjetiti. Rod je ovdje fluidan pojam koji se nikako ne može definirati, ali unosi veliki kaos i zbrku. Mnoge zemlje članice vijeća Europe su odbile ratificirati Istanbulsku konvenciju zbog pravnog kaosa koji bi nastao. Osim pravnog kaosa, nas građane i roditelje zabrinjava utjecaj rodne ideologije na djecu koja su najosjetljivija. Sama konvencija tvrdi da se ta rodna pitanja trebaju uvesti u zakone i u sve razine obrazovanja, u organizacije u kojima mladi provode slobodno vrijeme i u medije. Na taj način bi se djecu indoktriniralo sa svih strana. Osim što bi dogma o odvojivosti spola i roda postala obvezujuća, time bi roditelji izgubili slobodu odgoja djece što Ustav RH jamči roditeljima.

Što je rodna disforija?

To je poremećaj pri kojemu osoba ne prihvaća svoj spol jer se navodno osjeća kao pripadnikom suprotnog spola. Zanimljivo je da se taj poremećaj često javlja u zemljama u kojima je utjecaj transrodnog i homoseksualnog pokreta vrlo jak. To dokazuje da se djeca moraju zaštiti od rodne ideologije. Djecu, koja su još uvijek nezrela i osjetljiva, moramo zaštiti od takvih vanjskih utjecaja i sugestija. Kod odraslih s poremećajem rodne disforije u zdravstvenom smislu nije riječ o poremećaju spolnim organima, nego imaju poremećaj u psihi ako ne mogu prihvatiti sebe.

Možemo li slikovito reći da imam problem u glavi ako želim odsjeći zdravu ruku?

Da, upravo tako.

Možemo li reći da su građani RH na Referendumu o braku odbacili rodnu ideologiju koja se nameće Istanbulskom konvencijom? Te je li ta konvencija u skladu s Ustavom RH?

Građani jesu rekli svoje mišljenje na Referendumu da je brak zajednica muškarca i žene, međutim oni koji promoviraju rodnu ideologiju pronalaze nove načine kako preformulirati i prikazati istu stvar. Upravo rodna ideologija odbacuje obitelj i brak kao nešto zastarjelo i stereotipno, čak i Istanbulska konvencija kaže da bi trebalo iskorijeniti tradiciju, običaje, vjeru i kulturu koji se temelje na rodnim stereotipima. S druge strane znamo da se pod rodnim stereotipima misli na brak i obitelj temeljene na ajdenici muškarca i žene.

Mogu li građani RH spriječiti ratifikaciju Istanbulske konvencije i kako?

Pokrenuli smo građansku inicijativu “Istina o Istanbulskoj” zato što vjerujemo da je moguće spriječiti njenu ratifikaciju. Znamo da je većina građana RH protiv njene ratifikacije i da bi političari trebali slušati glas naroda.Da je većina građana protiv njene ratifikacije znamo i, između ostalog, zato što se u javnoj raspravi koja je provedenu u srpnju ove godine na stranicama e-savjetovanja čak 80% sudionika javne rasprave izjasnilo protiv njene ratifikacije.

Želite li nam poručiti nešto za kraj?

Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj srdačno poziva sve građane Hrvatske i ostale udruge i političke stranke da joj se pridruže kako bi što prije proširili istinu o Istanbulskoj konvenciji i tako spriječili njenu ratifikaciju. Smatramo da bi se njenom ratifikacijom ugrozile vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski narod i narušio njegov nacionalni, kulturni i vrijednosni identitet.
Moramo također naglasiti da se inicijativa “Istina o Istanbulskoj” protivi svakom nasilju nad ženama i djecom i u tom smislu smatramo da Hrvatska već ima dobre i kvalitetne zakone. Ono što nedostaje učikovita je provedba tih zakona na čemu trebamo poraditi. Također, zabluda je da se kao jedine predstavnice žena prikazuju žene iz raznih feminističkih i homoseksualnih udruga koje ustvari predstavljaju malu manjinu našeg društva dok se većina žena ne poistovjećuje s njihovim stavovima i ciljevima i zato nas jako smeta ako se one u institucijama i medijima pradstavljaju kao naše jedine predstavnice.

AUTOR: Gabrijel Josipović

(izvor slike:http://www.slobodnadalmacija.hr)

 

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE