Ispred svega Ti


Jesenski ciklus duhovnih vježbi u svakodnevici je završio. Nakon  svete mise zahvalnice koju je predslavio voditelj vježbi pater Nodilo sudionici su imali agape gdje su uz slastice i kuhano vino dijelili i iskustva Božje prisutnosti.

U nastavku donosimo pisano svjedočanstvo jedne od sudionica:

Na duhovne vježbe sv. Ignacija prijavila sam se po preporuci prijateljice ne znajući zapravo što me čeka. Osjećala sam potrebu za duhovnim sadržajem, želju da moja molitva bude dublja, poniznija, iskrenija, a moja vjera čvršća, postojanija i snažnija. Već nakon prvog nagovora postalo mi je jasno da nisam imala pojma u što se upuštam i koliko sam zapravo naivno mislila da tako lako mogu dobiti hranu koja život znači. Tvrdoglava kakva jesam odlučila sam, sada kada sam već ovdje, pokušati izgurati to do kraja. I već u uvodnom tjednu  svakodnevno nastojanje osobnog susreta s Isusom postalo je moja nasušna potreba. 

Duhovne vježbe u svakodnevnici donijele su mi više nego što sam ikada mogla očekivati. Donijele su mi znanje koje je nedostajalo, odagnale su pitanja i sumnje koje su u meni tinjale godinama, otvorile su moje oči i moje srce i pokazale mi što znači upoznati se, prihvatiti Božji plan, prepustiti se, vjerovati, ljubiti, stalno se mijenjati. Pokazale su mi što zapravo znači živjeti.

Uz čvrstu odluku i ustrajnost, koja je po mome mišljenju presudna za završetak vježbi i ubiranje plodova, ono što je putem najviše čvrstilo moju volju i vodilo me naprijed nedjeljni su nagovori patera Nodila. Pater Nodilo dao mi je više no što sam ikada mogla tražiti, njegove riječi doslovno su ulazile ravno u moje srce i otvarale mi uši, oči i prostore koji su bili skriveni, zatrpani i neprohodni, te me motivirale da kopam, pronalazim i tražim još dublje dok osjećam vatru života koja se razbuktava u meni.

Neizmjerno sam zahvalna za ovo iskustvo nakon kojeg vjerujem ne može biti kako je bilo. I naravno da  bih svima poželjela isto. No, ipak neću ih preporučiti svima. Neću ih preporučiti onima koji nisu spremni ozbiljno raditi, čvrsto odlučiti da kroz period dok traju vježbe sve drugo stave na drugo mjesto, da bez obzira što im se događalo kroz taj period života, svakodnevni susret s Isusom bude prioritet koji nije podložan propuštanju poradi nedostatka vremena. Samo zato jer svima želim sve najbolje. Rečeno nam je: „Na kojoj razini budete radili Vježbe, na toj razini očekujte plodove.“  Vjerujte, istina je.

A što se patera Nodila tiče, vjerujem da ne govorim samo u svoje ime kada kažem da želimo još. Njegovog znanja, njegove mudrosti, razuma, humora i razboritosti. Jer ima dar. Sebično želim da ga još više dijeli sa nama.

Daria

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE