Iskustvo volontiranja na 72 sata bez kompromisa – Mirna Alvir


Što reći o projektu 72 sata bez kompromisa, kako potaknuti druge da se odazovu na ovu akciju? Teško je naći prave riječi koje bi uistinu dočarale ovaj projekt, zato bih najradije iskoristila onu „Dođi i vidi“ (Iv 1,46).

Sudjelovala sam u ovom projektu 2018. godine, moja ekipa za akciju je dobila pučku kuhinju u Jukićevoj. Prvi dojam? „A daaj, stvarno sam se nadala nečem novom, tamo sam bila već 100 puta, što novo i beskompromisno tu mogu dati…“ I upravo tu je bila moja zamka, koju
sam trebala prijeći da bih postala beskompromisna. Posvijestiti si da nešto ne mora biti novo,izazovno, zahtjevno, teško kao što je u mojoj glavi na primjer bilo cijepanje drva, ili farbanje škole, da bi bilo beskompromisno. Ponekad biti bez kompromisa znači dati sebe u potpunosti i do kraja u stvarima koje su nekima od nas svakodnevne, i kojih smo možda već i zasićeni. Zamka jedva prijeđena, budim se i krećem na akciju, ulazim u tramvaj, tramvaj pun zelenih volonterskih majici. Na svakoj stanici sve više, cure javljaju da i one sreću ljude po gradu, svaki treći čovjek u dobro poznatoj zelenoj majici.

Drugi dojam? Wow, koliko nas je. Koliko mladih koji su subotnje jutro odlučili dati i posvetiti drugome, izaći iz sebe i pomaknuti svoje granice, kako bi isprobali nešto novo ili sagledali ono staro iz drugoga kuta. Dolazim do svoje ekipe, stižemo u Jukićevu, raspodjela poslova, mene dopalo čišćenje. Za mene, nije moglo bolje! Dok smo čistile taj prostor gdje djeca dolaze na radionice, sestra nam je pričala kako radionice izgledaju, što se od djece očekuje, što im se daje, kakvi blagoslovi su proizašli iz tih radionica. Zbog mogućnosti da netko od vas bude na istom mjestu ove godine, i u prilici da sve to čuje vlastitim ušima, neću vam prenijeti nijedno od toga, samo ću vam reći- oprezno! Jako je velika opasnost da će vam baš ta prostorija, razgovor s tom istom sestrom, priče o djeci, promijeniti pogled na život u barem jednoj stvari. Gotova akcija, idemo svojim kućama.

Treći dojam? Bože, hvala ti što uvijek znaš što je zapravo najbolje za mene. Što sam dobila od prošlogodišnje akcije? Prvo, šamar sebi jer sam JA odlučivala što je za mene „bez kompromisa“. Drugo, osjećaj pripadnosti u toj velikoj zelenoj masi ljudi. Treće, radosno korisno subotnje jutro sa svojom ekipom. Četvrto, novo iskustvo na starom mjestu. Peto, mojih nekoliko sati „bez kompromisa“ naučilo me da je Bog UVIJEK beskompromisno prisutan u svakom čovjeku i svakom djelu iz ljubavi.

Eto vidiš, i dalje nemam pravih riječi kako da ti to dočaram… Tako da stvarno moraš sam doći i vidjeti. Ali pazi, pristupiš akciji u skladu s nazivom, otvoren, nema šanse da dođeš i odeš isti. Jesi li spreman/na to Nadam se da jesi. Ova akcija treba baš tebe. Ne zaboravi- Mt 9,37.

Mirna Alvir

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE