Intervju s Matijom Rusanom – Otkrij Modrave


Modrave su posebno mjesto, kamp u kojem se združuju molitva i rad. Modrave su neobično mjesto na kojem u par dana stekneš odane prijatelje. Modrave su masline, more, crkva na otvorenom, šatori, ljudi. Modrave su mjesto gdje Bog ljetuje; ako nigdje drugdje, onda susret ćeš ga na modravskom brdu (obično je tamo četvrtkom navečer). Modrave su san jednog Božjeg čovjeka – svećenika. Modrave su prilika za rast. Modrave su smisleno ljetovanje. A što su Modrave za isusovačkog bogoslova Matiju Rusana? Otkrijte u ovom intervjuu.

Što Modrave znače za tebe?

Modrave su imale važnu ulogu u mome životu. Bio sam izgubljen, a tamo sam, malo pomalo, pronalazio svoj izgubljeni lik, svoj izgubljeni identitet. Zaboravio sam što znači biti čovjek. Modrave su neprocijenjivo iskustvo na kojem sam zahvalan Bogu. Na kraju krajeva, Modrave su mjesto na kojem se osjećam kao kod kuće.

Kada si prvi put čuo za njih?

Prijatelj iz djetinjstva spomenuo mi je (davno je to bilo, prije 9 godina) Modrave i kako bi bilo dobro da odem tamo. Bio je to mudar prijatelj koji je uvidio moje duhovno stanje, znao je da sam zaglibio. Bilo kako bilo, to ljeto odlučio sam poći na Modrave s prijateljima iz župe.

Imaš li neku zanimljivu anegdotu s Modrava?

Jednom prilikom (navečer kada su ljudi pjevali uz more) odlučili smo igrati se skrivača. Netko tko nije bio na Modravama ne zna koliko je tamo mračno, jer tamo nema rasvjete. Podijelili smo se u dvije grupe, jedna grupa traži drugu. Bio sam u grupi s dvije prijateljice iz Splita. Krenuli smo tražiti ljude iz druge grupe. Odjednom, jedna djevojka je povikala, naime, nešto ju je prepalo. Počeo sam se smijati, no nije bilo vrijeme za smijeh. Ostali u kampu čuli su vrisak te su pojurili do mjesta gdje smo se nalazili. Bilo je prilično nezgodno objašnjavati ljudima da smo se igrali skrivača.

Možeš li nam opisati kako izgleda tjedan na Modravama? Šta se radi na Modravama?

Kao što sam spomenuo, Modrave su spoj molitve i rada. Jedan modravski dan podijeljen je na razne aktivnosti. Jutro počinje molitvom i razgibavanjem, potom je doručak. Nakon doručka vrijeme je za rad. Zvuk zvona označuje kraj rada i početak slobodnog vremena, to je vrijeme za kupanje, za druženje… Vrijeme za ručak je nakon slobodnog vremena, potom slijedi kratki nagovor i duhovna nota ( sat do dva tišine i molitve). Poslije duhovne note slijedi slobodno vrijeme, pa večera. Sveta misa je poslije večere, a nakon mise slijedi rad u grupama. Valja istaknuti da svaki dan ima svoje posebnosti.

Na Modravama najučestaliji posao jest uređivanje površina uokolo maslina. No, tu su i drugi poslovi: rad u kuhinji, skupljanje otpada po kampu, vađenje ježeva iz mora, itd. Nisu to neki teški poslovi, zapravo je to rekreativno druženje s grupom kojoj taj tjedan pripadam.

Rekao si da si na Modravama stekao odane prijatelje. Jesu li ti prijatelji kada si ih sreo bili na istom putu traženja smisla života? Što vas veže?

Pretpostavljam da su i oni tražili smisao, tražili način kako osmislit život. Zašto sam se počeo družiti baš s tim ljudima? Misterij. Ponekad pričaš s nekim i nikako da nastupi dosada, kao da se pitanja i odgovori slijevaju u vječnost, i najveći neprijatelj je vrijeme koje ograničuje razgovor. Na Modravama susretneš ljude iz nekih drugih tebi nepoznatih svijetova, a onda opet, nakon nekoliko minuta razgovora, čini se kao da ste stari prijatelji koji se dugo nisu vidjeli. Prijateljstva s Modrava znaju zakoračiti u dubinu, i takva prijateljstva su trajna. Što nas veže, ako ne Ljubav?

Za SKAC uredništvo: Gabrijel Josipović

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE