Od Ignacija tebi, čitatelju


Sv. Ignacije Lojolski za vrijeme svoga života napisao je zapanjujući broj pisama, njih gotovo 7000. Pisma su upućena njegovim suvremenicima – od isusovačkih svećenika, časnih sestara, ženskih i muških laika, sve do članova kraljevskih obitelji. Tražio je od svojih isusovaca da mu povratno pišu, a čak je pisao i pisma o pismima. 

Zašto pisma? Ignacije je smatrao da “što god se javlja u pisanju treba dublje ispitivanje nego ono što je samo rečeno; pisana riječ ostaje kao vječni svjedok”.

Neka od njegovih pisma prava su mala remek-djela u kojim se povezuje  savjet, ohrabrenje, nešto novosti i obećanje potpore i ljubavi. Kao i mnoge javne osobe šesnaestog stoljeća, tako je i on pisanje pisama smatrao umjetnošću, a kao i mnoge vjerske ličnosti, to cijenio kao apostolsko djelo.

Isusovcima koji su bili na službenim dužnostima, posebice misionarima, savjetovao je da pišu dva pisma: jedno koje će pružiti informacije za javnu upotrebu, poučne događaje za isusovce i javnost; drugo koje će sadržavati više osobnih novosti, tu “pojedinac može na brzinu pisati iz obilja srca”.

Pritom ih je hrabrio da pisanje njihovih pisama nije samo administrativni posao, već “da budu sigurni da vrijeme provedeno u pisanju, bit će vrijeme provedeno u Gospodinu”.

Tako je Ignacije bio u kontaktu s ljudima iz svih društvenih staleža širom Europe, a kasnije i s prekomorskim misionarima, razmatrajući njihova pitanja i probleme i brižljivo odgovarajući na njih.

Ignacijeva pisma bila su način kojim je pokazivao svoju ljubav i službu za druge. Iz njih možemo razumjeti njegov način postupanja i dobiti uvid u neke od njegovih duhovnih spoznaja.

Svetkovina Sv. Ignacija Lojolskog slavi se 31. srpnja. Kroz mjesec dana, počevši od 1.srpnja, svaki dan ćemo objavljivati dijelove nekih njegovih pisama upućena njegovim suvremenicima kako bismo bolje upoznali njegov život.

Vjerujemo da će nam taj mjesečni hod svima pomoći otkriti osobu Ignacija Lojolskog i kako njegovim savjetima i načinom života doći do slobode, mira, radosti i iskustva ljepote Božjeg stvorenja.

Pridruži nam se!

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE