Egzamen – jednostavna molitva koja mijenja život


Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige »Egzamen« autora Jima Manneya, u subotu 9. prosinca 2017. u 20 sati u dvorani u Palmotićevoj 31, dvorište bazilike Srca Isusova.
Knjigu u izdanju Studentskog katoličkog centra (SKAC) predstavit će:
• p. Marijan Steiner, voditelj ignacijanskih duhovnih vježbi u svakodnevici
• p. Ike Mandurić, duhovnik SKAC-a i autor predgovora
• Dominik Knezović, predsjednik SKAC-a
• Katja Pericin, koja će ujedno i glazbeno obogatiti događaj (klavira).

Jim Manney pisac je i urednik mnoštva knjiga o ignacijanskoj duhovnosti. Kako je sam jednom istaknuo: „Otkrio sam duboku mudrost ignacijanske duhovnosti, a to je moje osobno buđenje postalo i profesionalna strast.“ Tako je knjiga „Egzamen – jednostavna molitva koja mijenja život“ plod iskustava o 500 godina staroj metodi molitve koja omogućuje da se svaki trenutak svoga dana proživi u Božjoj prisutnosti. Egzamen ili ispit savjesti koraci su u molitvi koju je sv. Ignacije opisao u svojim »Duhovnim vježbama«, smatrajući ih izravnim Božjim darom i nužnim sredstvom na putu prema svetosti. Jedno od rijetkih pravila za molitvu koje je ostavio svojoj Družbi tiču se obavljanja egzamena dvaput dnevno (o podne i navečer).
U manje od sto stranica i samo pet koraka Jim Manney motivira čitatelja da se odvaže na tu avanturu intimnog dijeljenja svojih svakodnevnih trenutaka s Bogom. Kako sam kaže: zvuči jednostavno, ali nije nimalo lagano. Zašto? Jer bit je svake molitve promjena, a ljudima promjena nije lagana. Ako je do sada vaša molitva bila kratko vrijeme koje ste odvajali za Boga, uz primjenu ove metode ona može brisati granice između molitve i života te omogućiti puninu iskustva kontemplacije u akciji.

„U duhovnomu životu postoje brojne situacije koje Ti se ponavljaju, i stalno Tise događa isto i opet isto. I Ti vapiš Bogu da Te više izbavi, i pitaš se hoće li to ikada proći. Nama se čini da je to kaos koji ne možemo nikako riješiti i onda „šizimo“ i zbog toga vapimo: Smiluj mi se, Bože, daj da mi ovako više ne bude! Bogu se obraćamo kao hitnoj pomoći, a ne kao Ocu i Učitelju. Nemamo vremena s njim pažljivo razgovarati i strpljivo učiti… Da bi Ti tu školu mogao učiti i pohađati, moraš primijeniti jedno sredstvo pomoću kojeg promatraš i uočavaš kako Te Bog u toj školi uči – egzamen!“ (p. Ike Mandurić)

Radujemo se zajedničkom susretu na predstavljanju knjige!
SKAC ured

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE