Doživjeti na svoj način radost Uskrsa


Često me iznenade prijatelji koji primjećuju kako je ponekad teže „osjetiti“ Uskrs nego doživjeti korizmu. Mnogima je na neki način lakše promišljati o grijehu i trpljenju nego doživjeti radost i otkupljenje. No nismo jedini jer je i učenicima isprva bilo teško prihvatiti puninu radosti uskrsnuća.

U mnogim scenama iz evanđelja nakon uskrsnuća vidimo da Isus nudi pomirenje. U Ivanovom evanđelju Isus dolazi među učenike koji su bili zaključani u gornjoj sobi. Učenici su u strahu (Ivan 20,19). Kasnije Isus razgovara s Tomom i Petrom, od kojih svaki ima svoje probleme vezane uz uskrsnuće: Toma sumnja a Petar želi znati da ga Isus voli nakon što ga je triput izdao. Petar se možda pitao: „Zašto sam se toliko bojao? Zašto sam prekršio svoje obećanje da ću biti uz Isusa?“ Možda se i mi isto tako pitamo u našemu životu: „Kako to da se savršena situacija pretvorila u takav problem?“ Često puta se patnja, izdaja i druga zla protive našim pokušajima da im damo logično objašnjenje.

Ne čudi, stoga, da učenici nisu reagirali na Isusovo ukazanje s mišlju „sve je u redu“.
Začudo, Isus ne želi pričati o prošlosti. Umjesto toga On daje ozdravljenje, mir i ljubav u sadašnjosti, gledajući u budućnost. Isusov odgovor na svu ovu zbrku jest taj da ne razmišlja o prošlosti, ne traži razloge zašto su ga Njegovi prijatelji izdali i ne razmišlja o tome što je moglo biti drugačije. Umjesto toga, Isus nudi mir, pomirenje i poslanje.
Učenicima u gornjoj sobi On daje mir i zatim im kaže da prenose taj mir drugima otpuštajući im njihove grijehe (Ivan 20,21–23). On dahne u njih, dajući im Duha Svetoga na intiman način. Tomi daje blizinu dodira i priliku da ponovno povjeruje te im zatim kaže neka imaju vjeru i kada Ga ne budu vidjeli (Ivan 20,27–29). U mojoj najdražoj sceni Isus doručkuje uz obalu sa sedmoricom svojih učenika te zatim triput pita Petra ljubi li Ga. Isus mu daje priliku da potvrdi svoju ljubav kao naknadu za ona tri puta kada ju je ranije zanijekao. „Ljubiš li me?“ i „Gospodine, ti znaš da te volim“ zvuče poput refrena. A Isus se uz svaki refren nadovezuje s poslanjem: „Pasi ovce moje, čuvaj stado moje i slijedi me“.

U sva tri slučaja Isus daje mir i pomirenje na intiman i osoban način te zatim kaže svojim učenicima da prenose drugima darove koji su njima darovani: oproštenje, vjeru i nesebičnu ljubav. On to čini polako i bez žurbe, primjerice, kada je hodao uz učenike na putu u Emaus prije nego što im se obznanio ili kada je doručkovao uz obalu prije nego što je govorio s Petrom.

Ovo su dobre smjernice i nama da možemo ući u puninu Uskrsa. Možemo razmatrati o ljubavi Božjoj, Onoga koji ne postavlja pitanja već oprašta, liječi, poziva nas i ljubi. A zatim i mi možemo opraštati, vjerovati i nesebično ljubiti u našim djelima i prenositi to drugima. Možemo provesti neko vrijeme promatrajući Boga u uskrsnuću te samima sebi darovati one iste darove strpljenja i jednostavnosti koje Isus daruje svojim prijateljima. Tako možemo na svoj način doživjeti radost Uskrsa.

Prevela i prilagodila: Maja Dukmenić
Autor: Marina McCoy
(C) Copyright 2017 Loyola Press. Sva prava pridržana. Korišteno s dopuštenjem IgnatianSpirituality.com

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE