Crkva je svjesna da smo u ratu. A ti?

vrline razboritost

Kako da to kažem? Onaj osjećaj kad se razboliš pa ti baba kuva juvu… Kažu krepka je ta juva…

Šta to uopće znači?

Krepak je jak, krepak je zdrav, krepak je pun života. Otuda i priča o krjepostima. Od anitike ih nabrajaju, preslaguju, i čemu sad da izmišljamo toplu vodu? Moremo se držati one priče o 4 stožerne, kako i stric KeKeC nalaže: razboritost, jakost, pravednost i umjerenost.

Stožerne valjda jer je Crkva svjesna da smo u ratu?!

Stožer:  mjesto gdje planiramo bitke i nadamo se pobjedama; tu se sabiremo i skupljamo snagu za boj. Duhovni boj.

Dakle, 4 su stožera koja treba dići, osposobiti, i tako omogućiti razvijanje logistike da očuvam život. I sačuvam živu glavu za vječnost. Na meni je hoću li nastojati oko svoje zrelosti. Na meni je hoću li se truditi oko razvijanja onoga što je Bog u startu usadio u mene: sposobnosti da razmišljam, da osjećam, da se odvažim, odlučim i djelujem kako je On to zamislio. Na meni je hoću uložit svoje vrijeme da odmjerim koji je najbolji stav, moje mjesto na Krisovoj fronti i kako napredovati na bojišnici do posljednjeg dana. Crkva to zna i zato mi nudi okrjepu, osnaženje i poticaje da usvojim te krjeposti kao temeljne stavove u životu.

Pa da se vratim na priču o babi i juvi:

  • U ovom slučaju baba je 3D formacija.
  • Juvu nam spremaju naši isusovci.
  • Na prvoj godini baš započeo ciklus o krjepostima.
  • S razboritošću je krenio pater Renić ovog ponedjeljka. Razborito je da jedva čekam idući :)

Baš kako kaže brat Pavle: Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god na dobru glasu; je li što krepost, je li što hvale vrijedno – to nek vam je na srcu (Fil 4,8)

Magdalena

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE