Brige oko proljetnog čišćenja


Nijednom u životu nisam uspjela do kraja obaviti proljetno čišćenje. Obično krenem dobro, no imam poprilično veliku kuću i mnogo stvari. A mog supruga baš i ne zanima proljetno čišćenje; pomogne kada ga zamolim, no inače niti ne primjećuje ostale stvari koje bi se možda trebale očistiti, pospremiti ili zbrinuti na bilo koji način.

Pa ipak svakoga proljeća osjećam potrebu posvetiti se proljetnom čišćenju. Uživam li u tome da već na početku osuđujem samu sebe na neuspjeh? Zar ni sama ne znam kako će to završiti; s čistim podovima u samo dvije sobe i novom hrpom pisama, fotografija ili papira za omatanje koje sam odnekud izvukla da se razvrstaju, po svoj prilici, još nekad prije listopada?

Moram poštovati svoj nagon za razvrstavanjem, bacanjem nepotrebnih stvari i čišćenjem. Očito to služi nekoj dobroj svrsi jer inače ne bih preživjela sve ove godine neuspjeha. Stoga ću ovoga proljeća probati s drugačijom taktikom. Pokušat ću obaviti proljetno čišćenje pridržavajući se nekoliko pravila.

Čistit ću ondje gdje provodim najviše vremena. Lako je očistiti one kutove u kojima se stvari gomilaju, a gdje provodim vrlo malo vremena – uvijek mogu presložiti policu za knjige. No kada dođe toplije vrijeme, većinu vremena provodimo na našem velikom trijemu iza kuće. Osim toga, tada češće kuham. Ta područja trebaju biti čista i uredna kako bismo naše vrijeme na tim mjestima proveli manje stresno. Prema tome, trijem, ostava i kuhinja su prioriteti. Nakon toga se mogu posvetiti onim sobama koje su lakše za stvaranje nereda i pospremanje. A ako ne stignem doći do dnevnog boravka, njemu se mogu posvetiti kada dođe vrijeme za „jesensko čišćenje“ jer čim malo zahladi, većinu vremena provodimo u njemu pa će stoga tada biti i prioritet.

Postupkom koji je sličan onome koji koristim za svako fizičko čišćenje i pospremanje poslužit ću se za stvari koje nisu fizičke ili baš očite. Jedan od mojih popisa za proljetno čišćenje uključuje ljude koje trebam vidjeti uživo, odnosno prijatelje s kojima nisam bila na ručku već neko vrijeme i ljude s kojima se čujem na Facebooku, ali bih s njima htjela pokoji put otići na kavu i popričati uživo. Ostale stvari koje se nalaze na mom popisu onoga što trebam obaviti mogu zasada ostaviti sa strane, no ova prijateljstva su mi važna pa ću u svome rasporedu napraviti reda kao što ga pravim i u kuhinji.

◾Koja je vaša strategija za proljetno čišćenje (ako ga radite)?
◾Što vas priječi u tome da napravite red u svome životu i unesete malo svježine?
◾Što vam pomaže u pospremanju i bacanju nepotrebnih stvari?

Prevela i prilagodila: Maja Dukmenić
Autor: Vinita Hampton Wright
(C) Copyright 2017 Loyola Press. Sva prava pridržana. Korišteno s dopuštenjem IgnatianSpirituality.com

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE