Bez kompromisa – u Mariju Bistricu

Iskustvo s hodočašća


Često se znamo pitati: „Jesam li sposoban za to? Hoću li ja to moći? Je li to za mene?“. Strah nam je ponekad prepreka do novih iskustava. Ali nekad se trebamo odlučiti bez previše razmišljanja – bez kompromisa. Iako nikada nisam hodočastila, na izazovan put koji je dugačak oko 40 km, odlučila sam se – u trenu. Nisam točno znala kako će taj put izgledati, kakvo će nam vrijeme biti niti u kakvom društvu ću prijeći taj put, ali odluka je bila donesena – bez kompromisa.
Zapanjujući prizor bio je pred sam osvit zore – stotine hodočasnika okupljenih u zagrebačkoj katedrali u pet ujutro, okrepljuju se blagoslovom i kreću na put kojim će pozdraviti rođenje naše nebeske Majke. Tako nam je duh ojačao, iako tijelo nije bilo odviše jako nakon nekoliko sati sna.
Leđa su se opteretila dvodnevnim teretom, noge su krenule, a kilometri su se pod njima redali uspinjući se po Sljemenu sve dok se ispred nas nije pokazala Kapelica Majke Božje Sljemenske u kojoj je bila slavljena Sveta misa. Uslijedila je okrjepa po „agape“ principu dijeljenja s drugima – da damo koliko možemo te uzmemo koliko nam treba.
Put smo nastavili uz pokoju kap kiše koja nam je osvijestila kako je hodočašće put u kojem uistinu moramo biti spremni na sve. Bez kompromisa.
Božjom milošću, ipak nismo bili okupani kišom, već obasjani suncem, koje se blago probijalo do nas kroz gustu šumu koja je natkrivala naš put.
Svakom stanicom odmora, sve više se pokazivao umor, ali umorno tijelo bilo je pokazatelj žrtve koju smo svjesno odlučili podnijeti. A duh? Duh je bio sve radosniji svakim korakom bliže svetištu.
Kada smo konačno došli u svetište u večernjim satima, zadnje zalihe snage dali smo u procesiju sa svijećama na bistričkoj Kalvariji. Bio je to prizor rijeke vjernika koja teče uzvodno – svjetla koja svijetle u mraku. Cijelu noć bila je i prilika za klanjanje.
Povratak je uslijedio u nedjelju nakon euharistijskog slavlja. Sa sobom smo ponijeli zahvalnost i radost davanja cijeloga sebe!
Što je to za što ti misliš da nisi dovoljno dobar? Da nećeš uspjeti? Za hodočasnika poput mene nije bilo bitno iskustvo, već dobra volja, spremnost na žrtvu i odlučnost. Beskompromisnost!
No, ovaj hodočasnički mentalitet može nas nositi kroz čitav život! Iduća prilika – možda volontiranje? Što misliš?

Odvaži se!

Nije bitno s kim, u kakvim uvjetima niti kako – bitan si ti! Tvoja odluka i tvoje DA koje će biti, pogađaš, bez kompromisa.

BESKOMPROMISNA HODOČASNICA

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE