Ali Oče, i ja bih s tobom…


Mt 5,43-48

Znaš ono kad mama i tata idu na posao, pa malo dijete kaže: „i ja bih s vama.“ Ali, zato što roditelji idu raditi, dijete ne može s njima, ono se igra kod kuće ili u vrtiću.  Znaš ono kad tata nešto popravlja, a dijete se divi, pa i ono želi tako- biti kao otac. Znaš ono kad se negdje ide, a ti ne možeš ili ne smiješ jer nisi dovoljno velika, zrela i odgovorna osoba. Naravno da znaš!

Jučer si mi davao konkretne savjete: prepusti, pođi, podaj. I taman kad pomislim da je mi je teško, evo Tebe s novim zadatkom: ljubi neprijatelje! Ne govoriš da mi svi moraju biti prijatelji, ali govoriš da ljubim i one koji nisu moji prijatelji. Čini mi se kao da rastežeš moje ljudske granice do krajeva koji mi nisu spoznatljivi.

Vidim, ne prolaze toliko kod tebe klečanja, naricanja i krunice koliko praktična ljubav. Zar ne bi bilo jednostavnije klanjati se Tebi u crkvi, u tišini i hladu zidina? Zar ne bi bio zadovoljniji sa mnom da ti svakog dana pričam o tvojim čudesima, da te riječima hvalim i slavim, da tebi pišem, da tebi pjevam?

Sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima, a ja… Ja ne znam razgovarati s onima koji pričaju ružno o Crkvi. Ne znam pristupiti onom koji me ogovara. Ne znam pozdravljati ljude koje ne poznajem, ne znam grliti nikoga osim onih koji me vole…

Sjećaš se djeteta s početka teksta. Zamisli da si to dijete i da želiš s tatom na posao. Danas je drugačiji dan. Danas i ti smiješ ići s tatom. Umjesto da ostaješ kod kuće s igračkama ili u vrtiću, danas dobivaš poziv: biti savršen kao Otac nebeski!

Danas te Tata zove: „Dijete, danas smiješ sa mnom. Dođi, idemo na put. Put savršenosti i svetosti.“

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE