Ako Bog da …


Dopisivala sam se sestrom danas i slučajno napisala pametnu stvar.

Pisale smo o svakodnevnim brigama i umanjivale ih zbijajući šale na račun naših života, nepredvidivosti i neizvjesnosti koju volimo kao što prosječni trogodišnjak voli  varivo od kupusa. Dotaknule smo se i političke situacije koja je izvor dobrog humora čak i više nego podivljali valovi naših života zadnjih godinu dana, i napisala sam „zahvaljujući Mostu, u potpunosti sam uvidjela značenje maminog završetka svake rečenice – ako Bog da“. Ne znam koji su Mostovi planovi i  namjere bili, ali ne mogu se oteti dojmu da im nije išlo kako su predvidjeli i kako su se nadali, i da su oni, kao i biračko tijelo, povremeno bivali iznenađeni raspletom situacije i čitali novinarske naslove koji im ruše jučer napravljene planove.

Ne znam je li Petrov ženi obećao da će provesti godišnji odmor skupa, a sad priprema kampanju. Znam da sam ja planirala ovaj tjedan posjetiti svoje, pa nisam. Znam da sam htjela raditi posao i od plaće se uzdržavati bez brige. Ne uspijevam. I znam da se moja sestra htjela preseliti već odavno pa nije. I da je htjela raditi potpuno drugačiji posao od onoga koji sada radi.

Ali znam da kad se ne uspijemo opustiti sjajnim smislom za humor, ostaje ozbiljno i umirujuće „ako Bog da“. S punom svješću da Bog uvijek daje. Nije stvar u tome da daje, nego da upravo On daje. Ne ostvarujem ja svoje planove, nego On ostvaruje svoj plan preko mog života. Ja sam samo operativa, a ideja je Njegova. Moje vizije i planovi su ništavni prema Njegovim, jer samo On vidi toliko daleko i široko.

Kao što molitva završava s Amen, tako mamine rečenice uistinu završavaju s Ako Bog da. Naravno, to je postala i naša poštapalica, i nisam danas prvi put uvidjela da je ova (jedna od brojnih) mamina fraza odraz njezine duboke vjere koju ponizno živi.

Voljela bih prenijeti nekome takvu vjeru koju je ona nama prenijela. A ako Bog da, i hoću.

I, još nešto. Mama pod „ako Bog da“ ne podrazumijeva neizvjesnost. Ona nerijetko doda i rečenicu koja je podsjetnik na Njegovu beskrajnu dobrotu. Pa razgovor otprilike ide ovako:

Bit će to dobro, ako Bog da.

A dat će.

I stvarno, uvijek je dao. I dat će.

F.K.

PRITISNI ENTER ZA TRAŽENJE